Vad är claymation?

claymation är den generella termen för lera animation , en form av stop animation använda lera. Termen claymation myntades av dess skapare, Will Vinton, ägare av en animationsstudio som arbetat med lera konstnärer att skapa lera animering. Claymation innebär att man använder föremål eller tecken skulpterad av lera eller andra formbara material, och sedan ta en serie stillbilder som spelas upp i snabb följd för att skapa en illusion av rörelse. Några av de mer kända claymation karaktärerna i historien inkluderar Gumby och Pokey, Wallace och Gromit, och Kalifornien Russin.

I en claymation produktion, konstnärer skulptera karaktärerna av lera och ofta stöd skulpturen med tråd formar under. Att skapa en illusion av rörelse, är placeringen av skulpterade figurer ändras något i varje stillbild, eller ram . Precis som andra former av animation, kräver claymation allmänhet en storyboard eller bakgrund för de tecken som skall ställas mot och att utveckla vad de ska säga eller göra. Beroende på längden av produktionen kan samma karaktär måste skulpterade hundratals gånger.

claymation har funnits i någon form sedan uppfinningen av modellera år 1897, men den första filmen att använda lera animerade figurer var inte förrän 1908. Clay animation är mödosamt arbete, och claymation produktioner ofta är kortare än andra animerade produktioner på grund av det utförda arbetet. Det var inte förrän Gumby kom längs claymation fått uppmärksamhet som en variant form av underhållning konst. Claymation var en av de första formerna av 3-dimensionell animation, öppna världen att animeringen hjälp av datorgenererade bilder (CGI).

Även om produktionstid och kostnad för att skapa långfilmer claymation är alltför höga i förhållande till andra former av animation, har claymation sitt eget utseende och känsla som är väldigt annorlunda från traditionella eller datorgenererade animationer. Även claymation inte får den våg av framtidens experter inom branschen tror att framtiden mycket väl kan vila i händerna på Will Vinton, mannen som även hjälpte historia forma claymation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.