Vad är Typecasting?

Ett ord som ofta sätter skräck i hjärtan av arbetstiden aktörer överallt, och det ordet är "typecasting. " Även om det faktiska bruket av typecasting är inte nödvändigtvis olycksbådande, dess inverkan på en skådespelare karriär kan vara skrämmande. Huvudsak typecasting är det praxis att anställa en aktör i första hand grundas på en specifik eller ökända roll han eller hon skildras tidigare. Typecasting kan erbjuda vissa tecken aktörer med stadigt arbete, men det kan också hindra andra från att betraktas som mer utmanande roller. Ett tidigt exempel på typecasting inblandade slutet skådespelaren George Reeves. Reeves hade kommit till Hollywood på 1930-talet att bedriva ledande mannen roll enligt studion systemet, men bara haft måttlig framgång. Hans starka fysik och all-amerikanska hållning gjorde Reeves en perfekt kandidat till rollen som Stålmannen på det nya mediet TV, dock. Reeve s skildring av Superman gjorde honom berömd, men när serien slutade hans förhoppningar om att återuppliva sin filmkarriär bleknat tillsammans med det. Reeves blev erbjuden roller som bara variationer av hans framgångsrika Superman karaktär. Denna form av typecasting påverkas också en rad andra tidiga tv-stjärnor.

Typecasting hade också en stor inverkan på aktörer som Leonard Nimoy, vars skildring av Spock i den ursprungliga Star Trek gjorde det svårt för honom att hitta annat arbete inom film i Hollywood. När skådespelaren Henry Winkler skapade rollen som Arthur "Fonzie" Fonzarelli på tv-serien "Happy Days", var en av hans största personliga farhågor typecasting. Winkler, och andra aktörer karaktär i lika populära roller, alla har varit tvungna att stiga ut ur offentlighetens ljus för att undvika typecasting. Winkler var tvungen att bevisa att han kunde spela andra karaktärer som uppenbarligen var varianter på Fonzie. En del i underhållningsbranschen samhället göra en åtskillnad mellan gjutning för en viss typ och typecasting. Det finns en anledning till att samma karaktär skådespelare skildra samma roller i ett antal filmer och TV. Casting efter typ är en form av dramatisk förkortning för publiken. Den tuffa helljudfilmen New York taxichaufför eller den vise gamle mannen ofta används som lager tecken i skript, vilket innebär att samma erfarna karaktär aktörer är vanligtvis rösterna. Typecasting innebär vanligen en naturlig aktör vars potential kan begränsas om han eller hon blir alltför nära förknippade med en roll.

Ibland aktörer bryter fri typecasting, men det kräver ofta tar på ett vassare dramatisk roll eller en komplett avgång från typ. Henry Winkler hittade viss framgång med att porträttera oförstående tecken, till exempel en serievåldtäktsman. Genom att visa ett brett utbud av agerar kompetens och en vilja att arbeta mot typ, vissa aktörer har möjlighet att undvika fallgroparna i typecasting. Andra är inte lika lyckligt lottade, porträttera samma typ av tecken för resten av sina båda karriärer. Typecasting kan vara ett tveeggat svärd, eftersom skådespelaren nytta porträtterade en populär karaktär, men ofta betalar priset kreativt efter den roll slut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.