Vad är Poorism?

Poorism är en form av resor, har sitt ursprung i en tid under år 2000 för att beskriva turer i några av de fattigaste och mest ekonomiskt eftersatta områden i världen. Folk kan ta en poorist tur som varar en dag eller så, och vissa till och med betala för att bo i mycket fattiga stadsdelar i första hand erfarenheter från några av de lägsta levnadsstandard i världen. Kritiker brukar kalla dessa turer poorism på sikt dem nedsättande. Andra menar att turer i områden med extrem fattigdom för att öka samhällets medvetande, och ytterligare några av de turer donera vinsten till välgörande ändamål att stödja människorna i de områden turnerade.

Poorism utflykter äga rum runt om i världen, och inte bara i tredje världen. Du kan till exempel turné New York stadsdelar i Bronx och East Harlem, i Belfast, Irland eller i Rotterdam, Nederländerna. Sådana turer tar folk in i hjärtat av fattiga fickor i stort och i vissa fall välmående städer. Dessa turer kan väcka fantasin till förödelsen av långvarig fattigdom, situationen för invandrare, eller effekterna av krig.

Mer exotiska poorism turer kan komma att besöka platser i Indien, Brasilien, delar av Afrika och andra platser. Sådan semestrar, om de kan kallas så, vanligtvis genom besök i mer välbärgade områden och traditionella möjligheter semester i området en resenär planerar att besöka. Vissa tour etablerar goda relationer med lokalbefolkningen i slumområden, så att besökarna inte bara kan se de fattiga områdena, men också prata med lokalbefolkningen. Personal som arbetar inom områden på turer, såsom läkare, kan ge särskild information om de boende. Ett sådant företag, Tours Reality och Travel erbjuder vad de kallar slum turer i Dharavi, India, som de kallar den största slum i världen. På deras hemsida, Reality Tours och Travel nämner att 80% av vinsten går till lokala välgörenhetsorganisationer. Företaget har blivit alltmer populär, särskilt sedan 2007 en artikel i Smithsonian Tidningen diskuterat sina turnéer, och trenden med poorism länge.

Besök i fattiga områden är inte precis nytt . Att engagera välgörenhet intressen, var folk uppmanas ofta att besöka slummen i sina egna städer. Detta var ett vanligt inslag, hånad av Charles Dickens, i sin roman 1852 Bleak House . Flera energiska kvinnor har "orsaker" där de försöker att reformera eller moralisera de fattigaste i Londons samhället. Dickens 'ta på sig välgörenhet besök var att de ibland nedvärderas de fattiga och förbisedda medkänsla och empati. Det var något av en voyeuristiska kvalitet i sådana turer.

är samma argument planade mot moderna poorism. Är det bara en voyeuristiska expedition att se folk i de lägsta samhällsskikt? Är det spänningen i att se svältande barn eller livsvillkor som är specifikt det värsta man kan tänka sig? Det är svårt att veta om dessa avgifter är giltiga, eller om poorism tjänar ett mer altruistiskt syfte. Oavsett dess inneboende motsättningar, detta turismen växer snabbt, med många byråer växer upp för att erbjuda turer i fattiga områden. Frågor kvarstår om huruvida dessa turer kommer att framkalla Världen förändras eller kommer att sträcka dem som har råd att resa från dem som inte har råd anständiga levnadsvillkor eller tillräckligt med mat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.