Vad är Phantasmagoria?

Kallas även Fantasmagorie eller Fantasmagoria, Phantasmagoria är en uppskattad vålnad visar att uppstod i Frankrike under sent 18th century och upplevde en topp i popularitet under 19th century hela Europa. Phantasmagoria visa effekter består av en serie spöklika bilder såsom skelett, demoner, eller andra makaber uppenbarelser projiceras på skärmar, väggar, dimma eller rök. Phantasmagoria var inte bara nyskapande för sin tid, men också utfälld kamerarörelser senare anställd i 20th Century film, såsom zoomning och upplösning.

Bortsett från andra former av experiment med skuggspel och projektion, såsom Laterna magica visar, är den första riktiga Phantasmagoria visa allmänt anses ha skapats av Paul Philipsthal. Även känd under sitt artistnamn, Paul Philidor, skapade han den första Phantasmagoria Show 1789 som en del av en större produktion som består av seanser och andra tricks salongen. Den mest kända Phantasmagoria underhållare var dock belgisk fysiker och uppfinnare, Étienne-Gaspard Robert, även känd som Etienne Robertson. 1797 tog han Phantasmagoria show till Paris där han blev känd för mellanstationer utarbeta produktioner i själva kryptor komplett med förväntade vålnader och spöka ljudeffekter. Strax efter tog Robertson sin show på väg till Ryssland och Spanien, där det var också väl emot. var popularitet Phantasmagoria underhållning i den 19: e-talet till stor del drivs av intresset för gotiska romaner vid den tidpunkten, där flytande spöken och andra makabra bilderna var romantiserade. 1826 gjorde Phantasmagoria slutligen sin väg till teater i en uppsättning av Den flygande holländaren när det användes för att ge illusionen av en flytande fantom fartyg. Populariteten av Phantasmagoria började avta i mitten av 1800-talet med stimulans av andra mer sofistikerade former av projektion, animation, och så småningom, spelfilmer. En samling av dikter skrivna av Alice i Underlandet författare, Lewis Carroll, kallad Phantasmagoria publicerades 1869. De viktigaste dikt, som bär samlingens titel, är skriven som en berättelse samtal mellan en fantom och en man som diskuterar skillnader mellan spöken och människa.

Influenserna av Phantasmagoria kan fortfarande ses i dagens bio och tema attraktioner park, framför allt, de som skapas av Walt Disney. Disneyland Haunted Mansion, till exempel, använder "rök och speglar" skapa sin spöklika specialeffekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.