Vad är Monte Alban?

ligger på en fjälltopp väster om Oaxaca City i delstaten Oaxaca, Mexiko, är Monte Alban en arkeologisk plats som går tillbaka till omkring 500 f. Kr. Det är okänt vem som byggde de strukturer som sitter ovanpå artificiellt tillplattade bergets topp, men Zapotecs eller en tidigare kultur Olmecs är i stort sett krediteras med början byggandet av anläggningen. Under århundradena andra folk bebodda området och använt det för olika ritualer också. Beläget strax över 6000 fot (ca 1940m) över havet, var Monte Alban en stor stad i Oaxacan Valley och var en av de tidigaste städerna i Mesoamerika.

Monte Alban funktioner skilda arkitektoniska projekt som liknar andra antika städer i Mexiko. Framträdande arkeologiska ruiner utnyttja terrasser och åtgärder och omger en central gård, kallad Main Plaza. Arkeologer tror att många av de byggteknik lånades från andra städer, såsom Teotihuacan, ett arkeologiskt område hundratals miles away, norr om Mexico City. Monte Alban visar många underjordiska gångar, rum och gravar, samt dräneringssystem och vatten lagringssystem. Staden kan ha inrymt över 35. 000 personer under sin hey-dag. I museet strax utanför det arkeologiska området kan besökarna se Danzantes, eller dansare som är stenskulpturer upptäcks hela Monte Alban. De skildrar män som synes dansa dock hypotesen att männen dansar avslogs senare. Många av dessa siffror upplever olika stympningar, tortyr och till och med döden. Den förvridna ställningar av siffrorna ledde tidigt arkeologer att tro siffrorna dansade. De är de äldsta artefakter upptäcktes vid Monte Alban, och deras betydelse är fortfarande upp för tolkning, men många arkeologer tror dessa siffror torterade fångar från avlägsna städer. Själva verket har många lämningar av mänskliga kroppar hittats på platsen, några med hål borrade i skallarna. Vissa arkeologer menar att hålen är bevis på tidig medicinsk behandling, men andra spekulera det kan ha varit en form av tortyr.

Det enklaste sättet att ta sig till Monte Alban är att ta en buss från Oaxaca City. Flera researrangörer företag erbjuder busstrafik från staden upp till ruinerna, men tänk på att forskning för ett välkänt företag. De flesta bussbolag avgift för en tur-och-retur-biljett och kommer att ge besökarna två timmar på platsen, vilket är tillräckligt med tid att besöka museet och vandra grunderna. Bussresan tar ungefär tjugo minuter till en halv timme uppför den branta vägen från Oaxaca, det är en lång promenad från stan, så bussarna är den lämpligaste metoden för resor till och från platsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.