Vad är Grand Guignol?

Grand Guignol är en typ av teater, och i förlängningen filmen, som är blodiga, makabra, och mycket beroende av chock värde. Det är typiskt användning av specialeffekter för att producera realistiska, over-the-top våld. Termen Grand Guignol kommer från en parisisk teater med detta namn känt för sin ohyggliga visar.

Le Théâtre du Grand Guignol , öppet från 1897 till 1962 var uppkallad efter en traditionell fransk marionett Guignol, som liknar den engelska Punch. Författare Oscar Metenier öppnade 300 platser teater, den minsta i Paris, i en tidigare kapell. Från dess tidiga dagar, specialiserad på kontroversiella ämnen, som skildrar brottslingar och prostituerade på scenen och ofta locka till sig kritiken mot censuren.

Max Maurey, som tog över som direktör vid Grand Guignol 1898, blev verklighet i en tid präglad av fasa visar att det skulle göra teatern berömda. Den Grand Guignol erbjöd fortfarande en mängd föremål, även om alla på den mörkare sidan, inklusive brottslighet och farser kön, och varje natt skisserat några korta teaterstycken. Våldsamma sådana, dock kompletteras med slaktaren biprodukter, blev snart en krampa, och det var vanligt att se publiken svimmar. Maury anställda ett hus läkare att sköta sådana åskådare.

Andre de Lorde skrev många av de låtar som hjälpte cement ryktet om den Grand Guignol . Han ingår det relativt nya området psykologi i hans pjäser, som skildrar en rad olika psykiska sjukdomar och kriminella beteenden. Nästan varje tänkbar fruktan kunde utnyttjas vid Grand Guignol , från avrättningar och seriemördare för epidemier och narkotikamissbruk, även om scenerna av skräck var varvat nästan alltid med dem komedi.

Kombinationen av allt mer våldsamma skräckfilmer och den verkliga grymheter livet av andra världskriget ledde till slutet av Grand Guignol , men stilen utvecklats i att teatern har smaksatt the horror genre sedan dess. Exploatering filmer av 1970-talet, såsom The Texas Chain Saw Massacre , att tacka för mycket stora Guignol stil. Grand Guignol har också sett några uppsving på scenen. Stephen Sondheim musikaliska Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street , kommer att filmas under 2007, återvänder Grand Guignol effekter till den fas i berättelsen om en mordisk barberare. The San Francisco Theatre Company Thrillseekers har översätta och iscensättning Grand Guignol spelade låtar sedan 1991.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.