Vad är Film Noir?

Termen film noir beskriver en typ av film som är mycket mörkt i sin Outlook. Ordet noir är franska för "svart", och det var under 1940-talet som film noir kom till sin rätt. Termen myntades av filmkritiker strax efter andra världskriget.

Efter kriget upptäckte franska filmkritiker en förändring i amerikanska filmer. Många av filmerna var inte längre av den soliga, optimistisk pris som var förhärskande före kriget. De filmer som verkade vara mörkare och mer pessimistisk i Outlook. Det var som om Hollywood hade vaknat upp till den hårda verkligheten i världen och krigets fasor. För vissa filmskapare, Jarred det att göra lättsamma romantiska komedier efter grymheter under kriget.

Film noir var baksidan av livet. Dömd hjältar, manipulativa människor och dolda personliga och politiska dagordningen var runt varje hörn. Belysningen som används i film noir var mycket mörkt, skapar långa skuggor och klaustrofobiska atmosfär som genomsyrar filmerna. Karaktärerna i film noir i 1940-talet verkade alltid sättas i mörker, rök fyllde rum, som flugor fastnar i spindelnät.

Fatalism spelat en viktig roll i ytor av film noir. Hjältar eller ant-hjältar verkade på en väg som i slutändan skulle leda till deras undergång. Vanligtvis, vilka de var vanliga människor var insnärjda i graven eller olyckliga sammanträffanden. Ett stort antal av dessa fatalistisk incidenter har inletts av femme fatale . femme fatale var en skildring av kvinnor som de aldrig hade sett förut. Hon var den spännande, olaglig önskan hos manliga huvudperson. Hon kunde lura en människa att begå mord för sina egna syften. Mordet skulle vanligtvis vara att mannens hustru. I film noir, hade könsroller förändrats, kvinnan var oftast starkare karaktär och ibland skurk. femme fatale var omöjligt att motstå. Hon förstörde begreppet familjens värden inom den sociala strukturen. Hon var där för att skapa spänning och fara. Den femme fatale visade att ytan värdena var inte att lita på, under ytan, som i livet, lurade mörka saker.

Film noir genomgick en nedgång i slutet av 1950-talet. Människors synsätt blev ljusare och film återspeglade detta. Den amerikanska ekonomin blomstrar och de mörka filmerna var inte längre på modet. TV var och film noir kastades ut för komediserie Elvis och musikaler. från sjuttiotalet och framåt, en väckelse i film noir började äga rum. Feminism var på uppgång, och regeringar var återigen skildras som personer som inte kunde lita på. Vietnam och Watergateskandalen hade fört ut förhören instinkt hos allmänheten, och filmer började återspegla detta.

Folk var förfärad och misstrodde regeringen, och många kände en känsla av utanförskap och förvirring. Ett bra exempel på återupplivandet av film noir kan ses i Martin Scorseses film 1976, Taxi Driver . Andra sentida exempel på film noir omfatta Chinatown , Body Heat , Bladerunner , och mer nyligen, den utmärkta The Last Seduction .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.