Vad är Easter Island?

Påskön är en berömd och mycket isolerad ö i sydöstra Stilla havet. Det är väl känt för sina gigantiska sten statyer, de moai, skapades någon gång mellan åren 1000 och 1700-sannolikt mot den tidigare delen av det intervallet. Dessa statyer nummer 887, och vid ett tillfälle fanns det cirka 10 öborna för varje staty, en ö befolkning på 10. 000 eller så. Öns totala yta är 63 kvadrat miles (163,6 km 2 ). Det är 2. 075 km (1. 290 miles) öster om Pitcairn, den närmaste bebodda ö, och 3. 600 km (2. 237 miles) väster om kontinental Chile. Påskön är också bland de yngsta bebodda områdena på jorden.

Påskön ofta som en fallstudie av civilisationssenilitet kollaps. I den 17: e-18. Talet skedde en drastisk nedgång i civilisationen, då öns skogar var tömda helt, kunde båtar inte längre byggas, förstör fisket. Eftersom träden är ofta grundvalen för en stabil, livsmedelsproducerande ekosystem, förstördes dessa stiftelser, och många av öns inbyggarna utsvulten. Det var också många inbördeskrigen som skulle ha varit mycket blodiga. Arkeologiska fynd tyder på att kycklingar och råttor blev det primära diet av öborna, och det fanns även tecken på kannibalism. Vid den tid då européerna anlände 1722 fanns knappt 1000 invånare på ön. Innan kollaps Påskön civilisation in the 17th century, det var en guldålder, under vilken två ton moai statyer byggdes. Dessa symboliska statyer hade ögon målade vita och var pekade alla mot havet. Öborna saknade metallverktyg, och formade statyerna med endast basalt stenredskap. Stenbrottet för statyn jämt härrör från en punkt på ön, och statyerna släpades till sina platser med hjälp av stora trästomme. Med tanke på hur få människor som fanns på ön och hur omfattande de statyer, har konspiration teoretiker länge spekulerats fått medborgarskap i Påskön hade särskild hjälp från utomjordingar, men inga antropologer tar detta på stort allvar.

Påskön är också känd för att ha sitt eget inbyggt uppfann systemet med manus närvarande undeciphered, kallas Rongo-rongo. Detta är en av de få exemplen på en skapad skriftsystem ex nihilo , är att utan påverkan utifrån. Skriptet är så gåtfull att årtionden av ansträngningar för att avkoda det varit fruktlösa, och forskarna inte ens enas om huruvida det verkligen skriva. Även en gång fanns hundratals trä tabletter och staber med Rongo-rongo skriver, bara 26 kvar nu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.