Vad är Bollywood?

Bollywood är ett populärt namn för filmindustrin i Indien. Det kombinerar namnet Hollywood, huvudstad bio i USA och en de facto symbol för filmer över hela världen, och Bombay, den äldre namn på staden Mumbai, där den indiska filmindustrin är baserad.

Merparten av Bollywood-filmer på hindi, urdu, eller Hindustani, beroende på film och på din tolkning av dessa olika språk. Det blir allt vanligare för Bollywood-filmer till huvudnummer omfattande engelska så bra, både i sånger och i dialog, eftersom engelska blir mer allmänt känd i Indien och som Bollywoods exportmarknad ökar. Den Bollywood marknaden är enorm. Bollywood är den överlägset största filmmarknaden i världen när det gäller både filmer och box office biljetter sålts. Mer än fyra miljarder biljetter säljs varje år till Bollywood produktioner. På grund av skillnaden i biljett-och DVD-priser, vandringsleder Bollywood Hollywood drastiskt i termer av finansiella intäkter. Hollywood gör mer än 50 miljarder dollar årligen i sammanlagd försäljning av sina produktioner, medan Bollywood gör drygt 1 miljard USD.

Bollywood-filmer tills ganska nyligen var ofta av en produktionens kvalitet mycket lägre än sina västerländska motsvarigheter. Som Hollywoodfilmer och västra TV har blivit vanligare i hela Indien, har Bollywood varit tvungna att höja ribban för att hänga med. Medan modern Bollywood produktioner produceras fortfarande i mycket liten utsträckning av Hollywood standarder kan de produktionskvalitet fortfarande vara ganska generösa.

Kostymer och apparater är mycket viktiga i de flesta Bollywood produktioner, på ett liknande sätt till Hollywood under 1950-talet . Ljusa färger, påkostad design och exotiska platser är alla häftklamrar av Bollywood-filmer. De senaste åren har det skett en ökning av intresset för främmande platser, liksom, och så många Bollywood filmer skjuts ut ur landet. Den kanske mest välkända aspekten av Bollywood-filmer-säkerligen till en västerländsk publik-är beroendet av musikaliska nummer och rutiner dans. Även om inte strikt "musikaler" på det sätt flesta västerlänningar skulle ta, Bollywood filmer brukar ha ett invecklat-koreograferat massiv dans scener med tillhörande sånger, oftast gjort speciellt för filmen. Det är inte så olik många filmer som producerades i USA under 1940-talet och 1950-talet, som använde musik och dans som ett sätt att ytterligare handlingen och ge en vidarekoppling underhållning, utan att egentligen beroende på sång och dans för kärnan i filmen .

Bollywood-filmer är populära i hela världen, inte bara på grund av ett stort antal indier och pakistanier som bor i andra länder, men eftersom produktionen värden och ren underhållning eld i mångas intresse. En stor import marknad finns i USA, Kanada, Storbritannien, Australien och andra västerländska länder med stora indiska och pakistanska befolkningen. Bollywood filmer är också oerhört populär i Afghanistan, och likaså populärt i Iran och andra delar av arabvärlden.

Som Bollywood produktion värdena fortsätter att öka, och eftersom deras huvudmarknader börjar få mer och mer disponibel inkomst, kommer deras samlade vinster går säkert upp. Med en växande populariteten för indisk kultur i vissa västländer, och den ökande frekvensen av engelska och engelska undertexter och dubbning på Bollywood-filmer, kommer de sannolikt ökad popularitet bland västerlänningar också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.