Kan turister besöker Kuba?

Många turister besöker Kuba, men många av dem, särskilt om de är amerikanska medborgare, gör det olagligt. På grund av den långvariga handelsembargo med Kuba, regelbundna besök på Kuba med den vanlige medborgaren är inte tillåtna enligt amerikansk lag. I själva verket kan resebyråerna inom USA inte juridiskt göra resplaner som inkluderar flyg till Kuba. När människor reser till Kuba, de gör arrangemang med ett flygbolag i ett annat land, vanligen Bahamas och Mexiko. Vissa människor flyger också till Kanada, och därmed till Kuba. Trots att det strider mot lagen i de flesta fall för en amerikansk medborgare att resa till Kuba, lagen sällan efterlevs. Om det skulle verkställas, skulle det uppskattningsvis 15. 000 eller fler illegala resor till Kuba varje år samla en hel del inkomster för staten. Teoretiskt kan man debiteras 250. 000 $ (USD) för brott mot handelsembargo och tillbringa upp till 10 års fängelse.

Några amerikanska medborgare kan resa till Kuba lagligt, även om de fortfarande måste fly från ett annat land till Kuba i de flesta fall. Amerikanska medborgare som har familjemedlemmar på Kuba har rätt att åka till Kuba. Professionella journalister får också besöka Kuba som en del av ett professionellt resa. Diplomater från USA eller amerikanska medborgare som arbetar för humanitära organisationer också få särskilt tillstånd att besöka Kuba.

För att lagligt besöka Kuba, en är skyldig att ansöka om en särskild licens från US Treasury Department's Office of Foreign Assets Control (OFAC). Den kubanska regeringen erkänner denna licens, men man måste ändå ta ett pass. Licensen kan förlängas med flera resor, eller kan räknas som en resa. Detta betyder att varje gång ett besök Kuba, kan man behöva en ny ansökan om en licens. Juridisk besökare att Kuba kan också behöva redovisa pengar som spenderas på sin resa, och det kan finnas tak för hur mycket pengar som kan användas dagligen.

Olagligt besökare inte behöver tjäna pengar utbyten som amerikanska dollar är i hög efterfrågan. De flesta inköpen måste vara i kontanter. Kuba kommer inte att ta pengar kreditkort frågan från banker i USA. Dessutom måste planet flyg till Kuba från ett annat land betalas kontant, samt personer som vill besöka måste ansöka om en särskild licens från den kubanska regeringen. Detta brukar kostar cirka 15 USD.

Det är en gemensam FELAKTIG UPPFATTNING att amerikaner som besöker Kuba inte har sina pass stämplade. Detta är inte fallet. Pass stämplas när de lämnar landet, och kan därmed identifiera en person som olagligen hade rest till landet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.