Vad är en dokumentärfilm?

En dokumentärfilm är en film som försöker att på något sätt, dokument verklighet. Även om scenerna är noggrant utvalda och arrangerade, är de inte skript, och folket i en dokumentärfilm inte är skådespelare. Ibland kan en dokumentärfilm lita på voice-over narration att beskriva vad som händer i materialet, i andra filmer, kommer bilderna tala för sig själv. Ofta kommer en dokumentärfilm innehålla intervjuer med människorna i filmen. De tidigaste film av något slag var en dokumentärfilm. Dessa featured enda skott på faktiska händelser, t. ex. en båt lämnar stranden, och kallades "verklighet" filmer. Andra tidiga former av dokumentärfilmen ingår propagandafilmer, till exempel den berömda Leni Reifenstahl film, Triumph des Willens , som gjorde Adolf Hitler visas heroisk. En typ av dokumentärfilm som blev populär på 1950-talet hette bio Verité , som är den bokstavliga franska översättningen av "bio sanning. " Cinema Verité är en typ av dokumentärfilm som innefattar något narration; kameran bara följer ämnet. Ett berömt exempel på en sådan film är Don't Look Back en biografi film om Bob Dylan, som täcker hans turné i Storbritannien 1965.

På senare år har den skriftliga film genre har blivit mer populär och hög profil, men det är fortfarande långt mindre populär i allmänhet än åtgärden eller äventyr film genre. Många av dagens exempel på dokumentärfilm har ett politiskt eller på annat sätt kontroversiell agenda såsom En obekväm sanning , Super Size Me , och Fahrenheit 911 . Michael Moore's Fahrenheit 911 , som dokumenterade Bushs familjens band till Saudiarabien och Osama bin Laden, var det mest populära dokumentär film genom tiderna, med över $ 228 miljoner dollar i biljettförsäljning.

Dokumentärfilm är fortfarande lågt på radar de flesta film publik, men populariteten nya filmer visar att publiken är villig att titta på en film som har en seriös agenda. Eftersom dokumentärfilmer är mycket billigare att producera än kommersiella filmer, är de en liten risk för studios. I framtiden kommer vi sannolikt att få se många fler utsättningar dokumentärfilm i teatern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.