Vad är en Disney Princess?

En Disney Princess är en av de många kvinnliga hjältinnor Disneys animerade filmer. Även om inte alltid prinsessor av födsel, är dessa kvinnor ofta beröm för sin beslutsamhet, kompetens och starka viljor. Disney har länge använt prinsessor som huvudpersoner, från den dygdiga Snövit till moderna och feisty Mulan . I de tidiga filmerna var prinsessan ofta hjältinnan i en traditionell saga. Hon uppfyllde normerna för tidigt 20th century amerikanska ideal för skönhet, lydnad och sötma. Ofta tidiga långfilmer en flicka-i-nöd tema, där hjältinnan behöver undsättning med en vacker prins i närheten. Cinderella, till exempel, är dömd att stanna i sin ofrivilliga träldom tills hon kan undkomma genom äktenskapet. Även dessa berättelser drog den traditionella legender, de snabbt förlorade tjänst som kvinnors rättigheter blev ett allvarligt problem i Amerika.

Med uppkomsten av feminism, blev denna typ av Disney princess en nagel i ögat på kvinnors rättigheter aktivister. Askungen, Snövit och Törnrosa verkar oförmögna att hjälpa sig själva ur sina egna bekymmer. De är alla tvungna att lita på män för deras flykt, även handel sig i äktenskap för att komma ur sin obehaglig situation. Disney gjorde försök att mildra anti-starka kvinnliga bild genom att antyda att Disney Princess alltid råkade vara den sanna kärleken till sina räddare, men kvinnan i fara komplott började använda tunn i kölvattnet av 1960-talet.

Under 1980-talet Disney Princess var återuppfunnit med släppet av The Little Mermaid . Medan Ariel sjöjungfruns är fortfarande gifta sig med henne sann kärlek i slutet av filmen, hon är skriven som en upprorisk och ambitiös tjej som har en allvarlig roll i sin egen framgång. De enorma framgångarna med The Little Mermaid lett till en enorm väckelse, både för Disney Princess och Disney Animation avdelning.

Snart kunde Disney prinsessor göra nästan vad som helst de ville. Pocahontas sätta tappert sitt eget liv på spel för att rädda en oskyldig främling, medan den lömska Mulan slogs mot en hel Hun invaderande armé och sparar Kina från total förstörelse. Flickor av 1980-talet och 1990 fick en ny uppsättning av förebilder i dessa eldig prinsessor, som gjorde mycket för att minska utnyttjandet av tidigare prinsessorna också. Idag, flickor och pojkar kan välja identitet siffror från Disney kanon som överensstämmer med deras egna önskemål och ambitioner, med Askungen och Jasmine hålla lika popularitet bland Disney Princess fans.

The Disney Princess är en viktig siffra för fler skäl att helt enkelt sitt inflytande på unga flickor. Disney filmer i allmänhet tenderar att inkludera kvinnliga hjältinnor oftare än manliga hjältar, av olika anledningar. Vissa experter, som författare och Buffy och vampyrerna skaparen Joss Whedon tror att det är lättare även för män att identifiera sig med en kvinnlig makt siffra än en manlig ett. Kulturella könsstereotyper gör kraftfulla kvinnor att stanna kvar mer i kontakt med sina svagheter och osäkerheter, då typiska manliga hjältar är ofta framställs som hård och konsekvent stark. En del tyder på att Disney Princess ger en universell modell för tittare av båda könen, medan en Disney furste kan vara svårare att göra tillgänglig för en bred publik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.