Vad är en Busman’s Holiday?

En Busman semester i många avseenden är ingen semester alls. Ett antal personer, främst de med hög profil karriär eller jobb med större ansvar, helt enkelt rädd för tanken att ta semester. De känner ofta blandade känslor om att ta så mycket tid borta från sina arbetsuppgifter. Resultatet brukar kallas en Busman semester, där personen tillbringar sin semester göra samma verksamhet som han eller hon gör för en levande. En läkare till exempel, kan ta en Busman semester för att arbeta i ett fritt klinik i ett land i tredje världen.

Med en Busman semester kan ses av andra som att ta någon semester alls, men för vissa människor tänkte att arbeta frivilligt verkligen kan bli en välkommen förändring i deras rutiner. En Busman semester ger ofta yrkesverksamma att uppleva livet ur sina klienter eller kunder. Stället för att köra en buss till en levande, en semestrande busschaufför kan åka buss som en vanlig passagerare och njuta av landskapet. Det finns några olika teorier om ursprunget till uttrycket "Busman's Holiday". Den version som mest allmänt accepterade hearkens tillbaka till hästen driven omnibusar av 19th Century England. Förare av dessa omnibusar ofta blev mycket fästa vid sina särskilda team av hästar drar sin vagn genom staden. Under sina lediga dagar, skulle många av dessa samlade förare maskera sig som vanlig passagerare för att hålla ett kritiskt öga på den lättnad förare och hästar. Det sägs att uttrycket "Busman's Holiday" uppstod från denna praxis busschaufförer tillbringar sin driftstopp ridning bussarna.

En annan teori har också några anhängare i etymologi världen. Termen "Busman's Holiday" kan ha något att göra med professionella bussförare trots allt. Under samma tidsperiod som den hästdragna omnibusar, grupper av ficktjuvar arbetade på Londons gator. En medarbetare skulle distrahera offret genom att delta i samtal, medan hans eller hennes partner plockade offrets plånbok. Den slang term för chattier av de två ficktjuvar var buzzman eller buzman . Det är tänkt som vissa etymologists att en "buzman's Holiday" skulle finnas någon semester alls, eftersom brottslingar sällan tar en paus från brottslig verksamhet. Så småningom sikt skulle ändras till en mer acceptabel "Busman's Holiday", komplett med ett rimligt alternativ ursprung.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.