Vad är den stora pyramiden i Giza?

Cheopspyramiden, även känd som pyramiden av Cheops eller Pyramid of Cheops, är den näst största pyramid som någonsin byggts, med en höjd på 146 meter (780 fot). Byggdes över en period på 20 år, med början omkring 2560 f. Kr. av ett par hundra tusen slavar och avlönade arbetande säsong, är den stora pyramiden i Giza beräknas ha en total vikt på 5,9 miljoner ton. Det består av ungefär 2,3 miljoner block väger i genomsnitt 2,5 ton styck. Den största block, som måste transporteras ned längs Nilen med båt, vägde 15 ton. Den stora pyramiden i Giza var världens högsta struktur för 3. 800 år, fram till byggandet av Lincoln Cathedral i London 1311. En av de mest fantastiska strukturer som någonsin skapats av människan, var den stora pyramiden i Giza i mest uppenbara struktur som skall ingå i sju underverk i den antika världen. Det var inte bara den största av underverk, men det är den enda som fortfarande att stå i dag, och resten har förstörts av brand eller jordbävning, i vissa fall (som Kolossen på Rhodos) mindre än 60 år efter deras konstruktion. Dess överlevnad till idag sätter ålder strukturen på cirka 4. 570 år gammal.

Syftet med den stora pyramiden i Giza, liksom många egyptiska pyramider, var ett mausoleum till en kraftfull person, i detta fall farao Cheops, som hade ett rykte om att vara grym och hänsynslös. Han skulle ha varit hänsynslösa att bygga en sådan enorm pyramid, dess konstruktion krävs stenbrott och installera mer än 1000 ton sten vardagen. Cheops, även känd som Kung Cheops, hade också en lång regeringstid på sig att hantera sitt projekt, 65 år totalt. Man tror att hans visir, Hamon, var det primära arkitekt för projektet.

Den stora pyramiden i Giza är bara en av tre mycket stora pyramiderna i Giza, kallad Gizaplatån. Den komplexa, ett världsarv, består av Pyramid of Cheops, pyramiden av Khafra (Cheops son), och Pyramid av Menkuare (Khafra son). De viktigaste pyramiderna är dessutom omgiven av ett antal satellitkanaler byggnaderna, inklusive "Queen's pyramider," gångbanan, och pyramider dalen. Strax efter att de avslutats, skulle dessa pyramider ha varit ännu mer spektakulär än i dag, omfattas av ett yttre lager av polerad vit kalksten. Vittringen av århundraden har strippad dessa bort, vilket innebär att endast den inre block.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.