Hur gick Disneyland börja?

När Walt Disney tog hans döttrar ut, hade han en insikt om att det fanns ingenstans för barnfamiljer som höll roliga aktiviteter för både föräldrar och barn. Han ville skapa en park skoj för hela familjen som hade ingen av de negativa konnotationer över nöjesparker eller reser karnevaler av tiden. Som Disney började fundera över vad han kunde erbjuda i form av familjeunderhållning, inspirerades han av några brev från fans som hade uppnått sina favoritkaraktärer på Disney studio.

Disney började överväga en park av något slag i närheten av hans Burbank Studios. Han föreställde statyer av Disney-figurer, en båttur, och några andra teman områden runt en park. Ursprungligen att heta "Mickey Mouse Park," idéerna tog fart, inspirerad av nöjesparker i Köpenhamn, Danmark, Dearborn, Michigan, och Oakland, Kalifornien. Disney's park öppnas på en mycket större omfattning än man tidigare trodde, blir Disneyland Park i Anaheim, Kalifornien. När planerna på Disneyland växte från ett åtta tunnland park för anställda och deras familjer att de 160 hektar som Disney småningom köpt, nya insamlingskampanjer idéer behövdes. Skapa en show kallad Disneyland som visades på den nya TV-nätet American Broadcasting Company (ABC), väckte Disney idén rakt in i vardagsrummen of America. Det var en bra affär för honom, eftersom han lanserat sin park, och fick ABC att bidra till finansieringen av den, i utbyte för showen.

Mer stöd behövdes dock och Disney hittat fler investerare, inklusive Western Publishing. Fram till 1960 var Disneyland faktiskt ägs av Disneyland, Inc. , med aktier som ägs av ABC, Western Publishing, och Walt Disney Productions. Så småningom köpte Walt Disney Productions samtliga aktier i Disneyland, Inc. , men inte utan hårda känslor mellan Disney och ABC.

Öppet dagen på Disneyland var inte sönder framgång som vi kanske tror. Ett stort utbud av förfalskade biljetter orsakade parken att bli alltför trångt, trafik överbelastad, den dagen var 110 grader Fahrenheit (43 grader) och den nya asfalten var så mjuk att kvinnor som bär höga klackar sjönk ner i marken. Dessutom, och inte välkomnas av publiken som hade trotsat sommarvärmen, en rörmokare strejk orsakade dricka fontänerna att vara utan vatten, och hungriga folkmassor inte kunde köpa mat när försäljare helt tog slut. Slutligen, orsakade en gasläcka tre länder-Frontierland, Fantasyland, och Adventureland-att avsluta för eftermiddagen. Efter att ha sett den dåliga tryck som orsakas av avgrundsdjup öppningsdag uppmanade Disney pressen tillbaka för en privat dag att uppleva Disneyland sättet han menade att det måste upplevas, inte ens hålla en privat fest på Disneyland för medlemmar av pressen. Den ursprungliga dålig press röjdes, och vid 2 den 18 juli 1955, började allmänheten att rada upp för att köpa biljetter.

Sedan dess har Disneyland haft motstycke framgång, utökar sin ursprungliga parken till Disney Resort, som omfattar Downtown Disney District och Disney's California Adventure Park, och sprida sig till andra platser, bland annat Walt Disney World i Florida, Euro Disney i Frankrike, Tokyo Disney Resort i Japan och Hong Kong Disneyland i Hong Kong.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.