Vad bör jag veta om Vermont?

Vermont är en av de femtio stater som ingår i Förenta staterna och ett av de sex New England-staterna i nordöstra delen av landet, tillsammans med Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire och Rhode Island. Det gränsar i väster av New York, i norr av Québec, Kanada, i söder av Massachusetts, och i öster av Connecticut River, som skiljer den från New Hampshire. Montpelier är huvudstaden. Andra viktiga städer i Vermont är Burlington, Essex, Rutland, Colchester, och South Burlington.

Vermont är det 43 av de 50 delstaterna i storlek med en yta på 9,249. 56 kvadrat miles (23,956. 25 kvadratkilometer), men rankas 49. befolkningsökning med 608. 827 under 2000 års folkräkning. Det är den 31 mellan staterna i befolkningstäthet. De tidigaste invånarna i Vermont var det första Paleo-indianerna, omkring 11. 000 år sedan. Dessa följdes av indianer i algonkinspråken grupp kallad Abenaki konfederationen, men det fanns också Mohican och Mohawk samhällen i regionen. Till skillnad från vissa andra New England-staterna, kommer namnet på Vermont från sina franska uppgörelse: Namnet kommer från den franska Vers Mont -gröna berg och Vermont är känt som Green Mountain State.

Samuel de Champlain, den franska upptäcktsresande nådde sjön som är uppkallad efter honom på Vermont s västra gräns på 162C och en permanent fransk lösning på Isle La Motte 57 år senare var den första i vad som nu Vermont. En holländsk samfundet grundades 1724, och engelsktalande bosättarna byggd Fort Dummer under samma år.

Även Vermont var inte en av de tretton ursprungliga kolonierna, var inblandad i det amerikanska frihetskriget. När Ethan Allen och Vermont's Green Mountain Boys bifogade Fort Ticonderoga maj 1775, var det den första offensiv drag av koloniala krafter i kampen för självständighet. Vermont var dock inte redovisas vid kongressen, och så blev den fjortonde skick lite senare ansluta sig till unionen den 4 mars 1791. Det korrekta namnet på en person bosatt i Vermont är en Vermonter. Staten motto Vermont är "Frihet och enighet". Mottot tycks om läget vapenskölden, som visar ett landskap med en tall i mitten. I bakgrunden finns berg med en blå himmel och sol. På ena sidan av tall är tre blockskivor och å andra sidan, en röd ko. Kammen är en bock huvud. Vapenskölden visas också på statens flagga. Andra statsemblem innehålla följande:

Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.