Vad Balinesiska Shadow Puppet Theater?

Balinesiska skugga dockteater är en typ av resultat populära på den indonesiska ön Bali. Teatern, även kallad Wayang , använder dockor bifogas stavar och flyttade bakom en upplyst skärm i ett mörklagt rum. Shadow dockteater har en lång och viktig historia i Indonesien, med uppgifter om prestanda som går tillbaka till 930 CE De två vanligaste sett typer av marionett i skuggan dockteater är wayang Golek och wayang kulit . Golek Puppets är tredimensionella, snidade i trä och drivs av ett flertal anslutna stavar. Dessa dockor är i allmänhet vackert målade, även om inredningen inte är synlig genom skärmen. Wayang kulit marionetter är vanligare på Bali, och är gjorda av läder och drivs med buffel-stavar horn. Göra dockor är arbetsintensiva, med de mest invecklade tar månader att färdigställa.

De flesta av tomterna i Balinesiska spelar skugga marionett är hämtade från två stora hinduiska texter, Ramayana och Mahabharata . Performances hålls för att fira stora evenemang och även som religiösa offer till gudarna. En skugga dockteater prestanda kan pågå i flera timmar, men folk får äta, prata, tupplur, och gå in och ut ur teatern efter behag. Performances funktionen ofta komiska mellanspel, med en särskild undergrupp av clown-karaktärer kallas Punakawan ger fräcka humor.

Berättelserna populär i wayang ofta kretsar kring huvudpersonens kamp för att uppfylla hans eller hennes Dharma . I indisk filosofi, Dharma är ett centralt begrepp, vilket antyder att varje person har en plikt eller skyldighet de är avsedda att uppfylla i livet. Shadow dockteater spelar ofta fungera som en påminnelse av belöningar och faror för att hantera Dharma , och ära den legendariska siffror av hinduismen som lyckats i det livslånga strävan att uppfylla sina skyldigheter.

Marionetter drivs av en master-dockspelare kallas Dalang . Flesta Dalang är män, och de utbildar i många år för sitt yrke. Under prestanda, Dalang sitter bakom bomull prestanda skärmen. Ovanför huvudet hänger ljuskällan, som traditionellt är en lampa fylld med kokosolja. Direkt framför honom sitter en debog , ett mjukt trä logga in som han kan sticka marionetter att hålla dem på plats. Till höger om Dalang är ett invecklat huggen marionett kista som innehar alla marionetter. Som representationer av gudar och heliga hinduiska siffror är marionetter anses heliga och måste hanteras med extrem bil. Beroende på vilken typ av marionett måste vissa traditioner följas. I början av varje skugga dockteater prestanda, en marionett representation av livets träd, en så kallad gunagun eller kayon är placerad i mitten av skärmen. Dockor som representerar ädelt eller kungliga tecken får aldrig tillåtas att doppa under nivån för Dalang s huvud.

Shadow dockteater har en oerhörd andlig betydelse på Bali och i hela Indonesien. En Dalang tros ha särskilda befogenheter liknar en Native American shaman, inklusive förmågan att läka eller besvärja onda. De som deltar i en skugga prestanda dockteater tros vara tillfälligt överlämnats från dålig sprit och fara.

Prestanda wayang är inte bara menat som retellings historiskt epos. Vissa Dalang använder Punakawan tecken att binda i den traditionella berättelsen till aktuella händelser som påverkar samhället. Eftersom dessa tecken är clowner, de kan införa dessa idéer komiskt, i hopp om att förhindra eventuella meningsskiljaktigheter eller politisk skandal. Ofta extra wayang uppträdanden hölls i nöden eller oro, i hopp om att Dalang kan hjälpa till att lösa situationen och återställa balansen i samhället.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.