Hur väljer jag en monolog för en audition?

flesta auditions för teaterföreställningar, musikaler eller teatersällskap innebär ett framförande av en monolog för att utvärdera kunskapsnivån. Dessa är i allmänhet en eller två tal minut från en pjäs. Vilket tal skådespelare väljer kan ha en enorm inverkan på deras förmåga att få en del, eller få en plats i ett företag. När du väljer en monolog, många experter tror att den viktigaste faktorn är att veta vad den genre av spel du auditions för. Är det en komedi eller tragedi? Shakespeare eller Rogers och Hammerstein? Att välja en audition stycke, bör du titta idealiskt för ett tal som är av samma stil, tidsperiod, eller författaren som spelar du provar på. Det rekommenderas inte att du väljer en bit från själva spelar du auditions för, och några auditioners uttryckligen förbjuder detta. Det är också bra att känna till de specifika karaktärerna i pjäsen. Om huvudpersonen i dramat är en 50 år gammal, deprimerad kvinna, vill du inte att provspela med en monolog från en 20 år gammal, happy-go-lucky cowgirl. Ett mål för en audition är att få auditioners föreställa dig i din önskade roll. Genom att välja ett tal som kan ges av liknande karaktär, kan du ge dem en bild av hur ni skulle göra i den delen. I auditions för ett teatersällskap eller repertoar, kan auditioners begära kontrasterande monologer. Generellt sett betyder det två monologer kontrasterande i tonen och tidsperiod. Till exempel kan du göra en dramatisk Shakespeare pjäs, och en farsartad modern. Alternativt kan du göra en komiska tal från en av Oscar Wilde's 19th century dramer, och en sandig dramatisk monolog från en modern arbetsorganisation. Med kontrasterande monologer, är auditioners letar efter på hur stort ditt spektrum av prestanda, så se till att välja bitar som skiljer sig från varandra som möjligt. När du väljer din monolog, är det frestande att göra en version av ett berömt tal från en lek. Detta rekommenderas inte av de flesta auditioners. Med en berömd pjäs, Till exempel "Att vara eller inte vara" tal i Hamlet , erfarna teater-och sjukvårdspersonal kan ha hört det tiotals eller hundratals gånger, och kan bli uttråkad. Om du älskar en berömd karaktär och vill använda en av sina monologer, välj en som inte är väl känd.

Många använder monolog böcker för att hjälpa dem att hitta material. Många finns på bokhandlar, och de kan vara mycket användbara verktyg. Dessa böcker är särskilt användbara om du har bråttom att hitta en bit, eftersom de ofta indexeras av ämne, tidsperiod eller stil. Du kanske inte vill lita på dem helt dock, eftersom många människor använder dem och det kan leda till upprepningar av bitar.

Vissa teater experter rekommenderar att du har en portfölj av fyra eller fem monologer utantill hela tiden, så att du är redo för en audition. Portföljen bör bestå av minst två komiska och två dramatiska stycken, och ett "wild card" monolog som kan användas för en ovanlig situation. Två av din portfölj bitar bör pre-20th century, och två bör vara samtida. Med en portfölj memorerade kan du förbereda för en audition på fritiden, snarare än rusar för att memorera en ny monolog med kort varsel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.