Vilka är likheterna mellan hyra och La Boheme?

1996 rock-opera uthyres är löst baserad på Puccinis opera La Boheme av ett sekel tidigare. Kompositör och författare Jonathan Larson ville uppdatera inställningen och historien om den klassiska opera till modern dag, för att berätta en historia om tragedier bohemiska tillvaro i Amerika. Medan många rita detaljer och teman har ändrats från inspirationskälla, Hyra och La Boheme har många ansluter likheter som berikar prestanda hos moderna musikal för fans av originalet opera.

uthyres och La Boheme båda är inställda i städerna betraktas som en fristad för konstnärer, New York och Paris. Verkligheten bakom den romantiska turist bilder av båda städerna är klart bevisat falska av två våningar. I början av scener i uthyres och La Boheme , karaktärer tvingas bränna manuskriptsidor för att hålla värmen, inte ha råd med ved, eller i modern tappning, det uppvärmningskostnader. Både uthyres och La Boheme beskriver förödelsen av en sjukdom som anses vara en del av lägre klass eller konstnärliga existens. I La Boheme en av huvudpersonerna Mimi, är behäftad med tuberkulos, en dödlig och mycket smittsam sjukdom som fortfarande vanligt i hela världen idag. I uthyres pesten är aids, och har spridits till många av de karaktärer, varav hälften är smittade med sjukdomen.

Många namn på karaktärer i uthyres och La Boheme är likartade eller identiska och moderna karaktärer ofta delar liknande, om än uppdaterad, jobb. Musetta, i den ursprungliga opera, är en flamboyant sångerska. Hennes moderna motsvarighet, Maureen, en performanceartist som använder låten som en del av hennes repertoar. Mimi har samma namn i båda uthyres och La Boheme , men är en sömmerska lider av tuberkulos i originalet, medan det i den moderna versionen är hon en strippa smittad med aids.

musikaliskt, Hyr och La Boheme har många likheter i stil och tema. Den välkända "Musetta's Waltz" från La Boheme upprepas flera gånger i uthyres , slutligen ligger till grund för låten Your Eyes . Båda visar ofta beroende av recitativ sång, en form av snabb dialog utbyte i sång, för att visa människor att hävda eller häftiga diskussioner.

En av de närmast likheterna mellan de två spelningar sker i början då Mimi möter och är intresserad av en av huvudpersonerna, kallad Rodolfo i operan och Roger i uthyres . Mötet sker i nära identiska förhållanden, som Mimi knackar på dörren i hopp om att få en match för hennes utbrända ljus. En del av dialogen mellan de två tecken är faktiskt samma som de fumla att hitta matcher och upptäcka de gillar varandra. Däremot följer uthyres version dess betydligt mörkare ton, med Roger minnas ser Mimi stripping och inser att hon behöver ljus för narkotikabruk.

Rent och La Boheme både fokusera på situationen för konstnärer i städer som är kända för att fira dem. Båda visar fokus på fattigdom och farorna med ett liv borta från konventionella normer, men Hyr visar en ännu dystrare tillvaro i 20th Century New York. Många teater kritiker anser att erfarenheterna av uthyres förstärks av förtrogenhet med den ursprungliga opera, trots att båda delar har kommit att betraktas enskilda mästerverk i sin genre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.