Varför vi människor Clap vid slutet av en performance?

Publiken applåderar eller klappa i slutet av en föreställning att uttrycka beröm. Även applåder har blivit vanliga i slutet av alla föreställningar, särskilt högt eller ihållande klappar anses vara högt beröm. Historien om användning av ljud för att uttrycka uppskattning går tillbaka flera århundraden, med olika kulturer med rådande traditioner runt applåder.

Roten ordet för "applåder" är applaudere , en latinsk ord som betyder att strejka eller klappa. Under romersk tid, kanske ett milt uttryck för glädje begränsas till knäppa fingrarna eller klappa handen. Ett entusiastiskt mottagande i en prestation skulle innebära fullt utvecklad clapping, slående i handflatorna ihop flera gånger för att generera ett högt ljud. I allmänhet klappade är mycket snabb och arytmier, utom i de fall där en publik kan klappa för att slå tiden med en musikalisk performer, vilket är fallet vid vissa folk konserter.

Några regler styr oss applåderade vid föreställningar. Enligt konvention skall publiken vänta med att klappa tills resultatet är avslutad. Under en teaterföreställning, kommer detta att indikeras av Curtain Call, ett förfarande där aktörerna lina upp på scenen och båge. I en konsert eller musikföreställning, kan till sist att inte helt klart. Som regel vänta tills huset lamporna börjar gå upp för att klappa, eller tills ledaren fastställer batongen och bugar. Publik ska inte klappa under eller mellan rörelser eller handlingar, eftersom detta kan störa de utövande konstnärerna. Ibland kommer en publik klappar i förskott. Kända ledare brukar applåderade när de tar scenen och talare och politiker ofta applåderade innan de börjar. Clapping under ett samtal också förekommer, för att uttrycka bifall eller beröm för ett argument eller förklaring. Men ibland en publik kommer att uppmanas att avstå från att klappa tills ett tal eller debatt ingås, så att händelsen inte dra ut på tiden.

A claque, förresten , är en grupp personer anställdes för att klappa under en föreställning. Ursprungligen anställdes claques av artister som var oroade ett ljummet mottagande. I moderna föreställningar, är en claque ibland för att kö publiken, så att de vet när applåderade är lämpligt. Eftersom många konsertpubliken är mycket mindre kultiverad än de brukade vara, frågan om applåder bryter ut mitt i en stor konsert rörligheten är mycket större, vilket leder till behovet av ledtrådar antyder när applåderade är tillåten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.