Varför är böcker alltid bättre än filmen versioner?

Människor som älskar att läsa är ofta besvikna av filmen versioner av sina favorit böcker. Det har varit några stora filmer gjorda av böcker, men typiskt, versioner film av böcker tenderar att plåga läsarna eftersom de inte är "precis som boken. " När en filmregissör verk av en anpassad filmmanus, resultatet är helt enkelt inte samma som att läsa boken.

Alla film versioner är bättre än böcker. De flesta håller med om att en film som The Godfather är bättre än boken. Få människor läste Mario Puzo roman med glöd, men många tittar på denna film om och om igen. De flesta Godfather fläktar, förbättrad Francis Ford Coppola betydligt om boken, och tog fram en massa främmande och pornografiskt material skrivna av Puzo, som inte var särskilt relevant för huvudhandlingen. En minoritet kan gilla boken, men de flesta älskar den filmen mer. Böcker och filmer är mycket olika enheter. Film lämnar lite att tittarnas fantasi. När du läser, du skapar din egen film i en bemärkelse, och besluta om de viktigaste delarna: hur karaktärerna talar, hur de ser ut, och hur omgivningen ser ut. Denna process att tänka och tolka som läsare är en kreativ process som tydligt skiljer sig från att titta på en film. När direktörer rösterna roller för film, har de inte alltid får det på det sätt du vill ha det. Till exempel, gjutning Tom Hanks i Da Vinci-koden har ansetts vara ett allvarligt fel. Mycket utarbeta uppsättningar kan vara underbart, men de kan inte vara en rättvis bild eller din tolkning. Du kan hitta dig besviken film versioner som inte lever upp till din fantasi. Ett klassiskt klagomål om filmen versioner gäller borttagandet av material läsaren finner viktiga. Om direktören skall göra en kortare film, det finns inget sätt att inkludera allt, särskilt när det kommer från en lång bok. Borta med vinden i filmversionen bort det faktum att Scarlett O'Hara fick två barn med sin första två män, och verkligen tyckte dem.

Kanske regissören ville göra Scarlett mer sympatisk och visste porträtterar denna ogillar skulle få människor att hata Scarlett. Det är en mycket viktig aspekt av boken, och utgör hennes karaktär i en mycket mer komplex varelse. Filmen till en del är fortfarande bättre än boken, men för andra är det en bra film, men inte en trogen återgivning av boken. En av de saker som kan irritera läsarna mest om film versioner radering av material i boken medan nya omständigheter inte är skapad av författaren. Det finns en tvättstuga lista med klagomål angående Peter Jacksons Sagan om Ringen till exempel. Medan viktigt material, exempelvis kampen i Fylke i slutet av den sista boken, utgå, annat material som inte var Tolkiens läggs istället. Dessa förändringar omfattar:
 • Arwen kvittning för Gray Havens och sedan nästan dör.
 • Aragorn s flört med Eowyn.
 • Sauruman död genom att falla av tornet i Isengård .
 • Frodo överger Sam innan de passerar in i Mordor.
 • Faramir tortera Gollum och kidnappa Frodo och Sam.
 • Faramir avsikt att ta ringen från Frodo.

Detta är en kort lista med klagomål, och det finns många fler. Generellt sett är filmerna fortfarande betraktas som god. Jackson tog även tid, ägnar nästan 12 timmar film som berättar historien. Problemet med Jacksons tolkning är att det inte är din eller vår. I slutändan kan ingen chef tillfredsställa alla läsare eftersom han eller hon arbetar utanför hans tolkning, kan vara under tidsbegränsning, och arbetar i ett annat medium helt. Vad kan arbeta i text, kanske inte alltid fungerar i film form. Vi (inklusive regissörer och adaptrar manus) har skapat psykisk film versioner genom att läsa, och ingen film, om inte du gör det själv, verkligen kan tillfredsställa.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.