Vad är torr Lightning?

Dry lightning är belysning som slår utan åtföljande regn. Uppenbarligen är "torra" blixtar lite överflödig, eftersom blixten är vanligtvis inte särskilt blöt, men termen har fångats på eftersom det är så beskrivande. Mellanvästern region i USA är känt för sina torra Lightning, som gnistor hundratals bränder varje år, varav vissa växa till att bli farligt stor.

I ett normalt åskväder, blixtnedslag medan regnet faller från stormclouds, vanligen åtföljd av ljudet av åska. När blixten slår i marken, kan orsaka en gnista av eld, men regnet som kommer ner med åskan lägger elden innan den har en chans att sprida sig. I en torr åskväder, regn är tillgänglig, men aldrig når marken. I Mellanvästern staterna, stormar tenderar att bildas extremt högt, vilket betyder att regnet kan passera genom ett område med varm luft väg till marken. Den torra, orsakar varm luft regnet avdunsta, återvänder molnet och bränslepåfyllning stormen samtidigt garantera att den inte kontakt med marken för att släcka bränder orsakade av blixtnedslag. Sådana stormar också ofta åtföljs av torr microbursts, vindpustar kall luft som rusar ner från molnen och spred sig snabbt när de träffar marken och orsakar vindbyar vindar längs jordens yta. Som man kanske förstår kan torka blixtnedslag och torrt microbursts vara ett recept för katastrof. Även som blixtnedslag marken att tända en eld, en vindpust kan driva anslutning till branden, vilket ledde till sprids snabbt. I områden där groundcover och skog är inte välskött, explosiv brand kan uppstå under torra åskoväder, snabbt täcker marken och ibland även fånga brandpersonal.

Generellt kan risken för torra blixtnedslag förutses i förväg, med meteorologer använda befintliga data för att förutsäga torka åska. I dessa fall kan varning utfärdas för att varna folk att brandrisken och risken för oförutsägbara stormar får många samhällen att uppmuntra medborgarna att skapa brandgator runt sina hem genom att hålla marktäcket ner, och gräs tätt klippta. I områden där torr lightning är speciellt vanligt, kan byggnormer även inbyggd i brand skydd, för att göra strukturen bränder mindre troligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.