Vad är en kameleont?

en kameleont är en typ av färg förändras ödla med distinkta huvudet och ansiktet prydnader, oberoende-lös ögon med smält ögonlock och långa tungor med uppsvällda, klibbig muskel i slutet. Det finns 160 arter av kameleont, som huvudsakligen återfinns i Afrika och Madagaskar, men även i små antal i södra Europa, södra Indien och Sri Lanka. Ett fåtal isolerade öar av vilda kameleonter finns också i delar av Kalifornien och Florida. Kameleonter är mestadels trädlevande, dvs tillbringar de mesta av sin tid i träd. En av de vanligaste missuppfattningarna om kameleonter är att de ändrar färg för att matcha sin omgivning. Detta är inte sant, men många kameleonter "naturliga färg är starkt anpassad till sin miljö ändå. I stället, de ändrar färg för att återspegla humör och omgivande temperatur. Detta sker genom chromotophores, speciella celler som kan visa olika pigment däribland blått, rosa, orange, röd, svart, grön, gul och brun. Kameleonten är bland de mest evolutionärt komplexa och intelligenta av färgen förändras djur. En av de enda relativt intelligent cologne föränderliga arter är Mimic Octopus.

Olika kameleont arter varierar kraftigt i storlek och kroppsbyggnad, från 2,8 cm (1,1 tum) lång Brookesia minima till 68,5 cm (27 tum) Furcifer oustaleti . Brookesia minima , även kallad Tiny Ground Chameleon, bor i Madagaskar och är bland de minsta kända ryggradsdjuren, som lever på en diet av små insekter. Oavsett storlek, kameleonter delar alla en liknande fot struktur, där två av sina tår har smält för att skapa en tretåiga tong-liknande struktur som är idealiska för gripande filialer. The Chameleon är en högt utvecklad ödla rovdjur, som specialiserat sig på insekter. För en reptil, har utmärkt syn, kan fokus på de minsta insekter från en halv fot bort. När bytet är synskadade, kan man mata ut tungan ur munnen på bråkdelen av en sekund, påverkar insekten innan man har en chans att flyga iväg. Därefter sväljer sina byten hela, eftersom den saknar tänder tuggar. Saknar en ytter-och mellanörat, är kameleonter inte tänkt att kunna höra, även om de kanske kan känna vibrationer med en liten innerörat struktur.

Kameleonter är populära som exotiska husdjur och naturhistoriska museer. Allmänhetens fascination för kameleonter har gjort en av dem mest kända ödla familjer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.