Vad är en udde?

en udde är ett stycke mark som är betydligt högre än angränsande mark eller vatten. Denna geografiska funktionen finns i stora och små former över hela världen, och uddar har länge varit dragen i not för människor, eftersom de ger en fin utsikt över omgivningarna. På havet kan en udde bli känd som en udde, och på land en udde kan ibland förväxlas med en brant backe. I båda fallen är processen att bilda samma.

Erosion är den drivande kraften bakom bildandet av uddar. Vind, regn och allvar äta bort på ytan av jorden under tusentals år att forma funktioner som uddar och dalar, bland många andra. Normalt är klippan i en udde mycket hårdare än omgivande berg och sediment, som bärs iväg snabbare att lämna en hård ryggrad eller ås som blir en udde. Skillnader i rock sammansättning kan orsakas av ett sortiment av geologiska faktorer.

Oftast är det de sidor av en udde är brant, vilket gör det verkar mer clifflike. Sidorna kan också vara djupt räfflade, där vener mjukare rock har ätit bort att lämna hårdare sten bakom. Med tiden tenderar uppe på en udde för att bli platta och nedfall skapar ett jordlager som kan stödja tåliga växter, träd och gräs. Eftersom en udde är högre än den omgivande marken, kan det bli väldigt blåsigt, vilket kan vara tufft för flora och fauna. har många historiska fästningar och borgar byggts på uddar, eftersom de ger en svepande bild av angränsande länder. Historisk udde forts är utspridda över hela Storbritannien och Irland, eftersom landskapet och väderförhållanden där främja uppkomsten av uddar. Du kanske också har märkt att borrkärnorna vissa städer är belägna på uddar, men stadsutbredning kan ha fördunklat formen på udden.

På havet, en udde är vanligtvis skiljer sig från funktioner som uddar och halvöar av dess form. Uddar på havet är långa och smala, som fingrar mark, snarare än mer omfattande, liksom uddar. De är inte tillräckligt stora för att anses som äkta halvöar, även om de delar branta klippor med alla dessa geologiska egenskaper. Med tiden sambandet mellan en udde och marken kommer att ätas bort, skapa en ö. Denna process kommer också att i slutändan göra öar av uddar och halvöar också men det kommer att ta betydligt längre tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.