Vad är en lavin?

en lavin är en fallande massa material såsom snö, rock, eller skräp. Laviner uppstår när vikten av en packad massa material orsakar en del av materialet för att klippa bort. Eftersom materialet reser över landskapet, kan man göra en betydande skada, och laviner är ett stort problem i vissa regioner i världen.

Ordet "Avalanche" kommer från Rätoromanska i Schweiz, och det som ursprungligen specifikt till en fallande massa snö. Med tiden har folk antagit termen hänvisar till skred av sten och skräp också. Laviner fortsätter att vara en fråga i Schweiz, och de uppstår också i delar av Nordamerika, och i andra regioner där det finns stora bergskedjor.

För en lavin inträffar flera villkor måste vara uppfyllda. Massan av material måste vara på en sluttning med en stor vinkel, och det måste försvagas av sin egen tyngd. Jordskalv, stötvågor från motorer och explosioner, eller ens en skidåkare's passage kan utlösa en avgörande svaghet som mängden material når en tipping point och skärmaskiner av. Som en lavin färdas nerför backen, kan man plocka upp mer material, blir större och farligare. I en snö lavin, kan snön vara tätt packade bit, då det är känt som ett slab lavin, eller en lösare massa flytande snö, i ett pulver lavin. Instabilt snö är en viktig fråga på fritidsområden eftersom skidåkare, snowboardåkare och andra människor ute på vintern riskerar att fångas i laviner. Många regeringar övervaka lavin utsatta regioner noggrant för tidiga varningstecken på laviner, utstationering varningar för att varna människor för den fara nivå.

Vissa regioner praktiken lavinskydd. En händelse kan vara avsiktligt utlösas med en riktad explosion så att det kan förekomma ofarligt när inga människor runt omkring, eller hinder kan installeras på ofta använda backen för att bromsa eller stoppa utvecklingen av fallande material.

Traveling på kanten av lederna minskar risken för att ertappas, eftersom laviner tenderar att följa minsta motståndets väg längs mitten av leden. Om fångas, bör människor dumpas skidor och snowboard redskap, och använda en simmande rörelse för att försöka hålla koll på den fallande snön. I de fall där det är omöjligt att hålla koll på snön, ska bröstet vara stack ut med ett djupt andetag, och en hand bör användas för att täcka ansiktet för att skapa andrum.

Om offret räddas inom 15 minuter, deras chanser att överleva är mycket bra. Av denna anledning redovisade transceivrar rekommenderas, eftersom ledstjärna kan hjälpa räddningsarbetare hitta ett offer snabbt. Människor bör också resa med partner i regioner med instabil snö och berg, och de bör pack spadar så att vittnen snabbt kan gräva ner för att rädda offren, eftersom varje minut räknas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.