Vad är en Roadrunner?

En Roadrunner är en form av mark bostad göken återfinns i sydvästra USA. Det finns faktiskt två arter av Roadrunner, känd som större och mindre Roadrunner, även om större Roadrunner är förmodligen mer kända av de två. Dessa fåglar har blivit berömda tack vare sin roll i Gråben skämtteckningar, och, tvärtemot vad många tror, do Real Roadrunners egentligen inte säger "beep beep", utan snarare de kommunicerar genom en rad kuttrande samtal och näbb klapprande. Den större och mindre Roadrunner är fysiskt mycket likartade. Båda fåglarna har brun fjäderdräkt strimmig med vita, och långa, upprättstående svans tillsammans med distinkta fjäderlätt kammar på sina huvuden. Fåglarna har också ett antal unika anpassningar som tillåter dem att överleva i den hårda ökenmiljö de kallar hem. Dessa anpassningar är inriktade på bevarande av värme och energi, och på att behålla så mycket fukt som möjligt så att fåglarna inte blir uttorkad. På natten Roadrunners faktiskt tillåter deras kroppstemperatur sjunker, bevara energi de skulle använda för att värma sig annars. Att värma upp på morgonen, fåglarna rufsar sina fjädrar för att exponera sina svarta hud som absorberar solenergi, värme kroppen mycket effektivt. De skall även aktivt under dagens hetta, spara energi ännu mer. För att spara på vätska, Roadrunners utsöndrar salt genom sin nasala körtlar, snarare än att uttrycka det i sin urin, och fåglarna klara mycket torr avföring, tack vare sin extremt effektiva tarmkanalen, som drar alla tillgängliga vatten från sitt avfall.

Som namnet "Roadrunner" antyder är Roadrunner vida föredrar att köra än att flyga. Dessa fåglar kan komma upp i maximal hastighet på omkring 18 miles i timmen (30 kilometer och timme), låter dem köra fly olika rovdjur, och för att köra många bytesdjur. När pressas av en extremt snabb rovdjur såsom en coyote, kommer en Roadrunner ta slut vinge.

Roadrunners äter olika smådjur, reptiler och insekter, med deras kraftiga näbbar att knäcka sina offer mot marken för att döda dem innan du dricker dem. Fåglarna häckar på marken, tillsammans att inkubera en koppling av upp till 12 ägg, och typiskt uppfostra tre till fyra kycklingar. Roadrunners ragla deras äggläggning mönster, så att ungarna kläcks vid olika tidpunkter, så att om tidigare ungarna inte överlever, kanske senare ungarna en chans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.