Hur Fireflies Glow?

Fireflies producera biolumiscence genom en kemisk reaktion med hjälp av speciella enzymer som produceras av celler i deras svansar. Den resulterande ljuset kallas ibland "kallt ljus", eftersom det genererar inga infraröda eller ultravioletta strålar. Mekanik detta biologiska bragd är förstås väl, även om orsakerna är lite mer dunkel. Mot bakgrund av eldflugor tycks tjäna olika syften, från att locka offer för signaling potentiella kompisar. Innan djupdykning i detaljer för hur eldflugor producera ljus, kan det hjälpa att veta vad en Firefly är. Tekniskt sett eldflugor är skalbaggar, inte flugor, och det finns över 2000 arter i den ordning Lampyridae som kan producera ljus. Den allestädes närvarande insekter finns i varma och tempererade klimat över hela världen, och de kan också kallas blixt buggar eller maskar blixtnedslag. I vissa kulturer är utseendet på eldflugor en spännande händelse, och folk kan hålla festivaler att fira uppkomsten av eldflugor eftersom den ofta markerar början på sommaren. Den huvudsakliga kemiska verksamhet är produktion av lätta av eldflugor är luciferase, ett enzym som samspelar med syre för att producera ljus. Den speciella enzym som produceras av cellerna i insektens svans, och dessa celler är beroende av en kemikalie som kallas ATP för att stimulera produktionen av detta enzym. ATP reglerar cellernas processer i alla levande organismer, och serverar ett brett utbud av funktioner relaterade till våra celler.

Många har märkt att Eldflugor blixt på och av. Dessa blinkar faktiskt används som signaler för att kommunicera med andra eldflugor. Vissa arter kan härma signaler från andra arter så att de kan locka en källa till föda. Den glödande ljuset av en firefly också varnar rovdjur, som luciferase inte smakar mycket trevlig, så rovdjur lär sig snabbt att undvika glödande insekter, oavsett hur lockande de ser ut.

De flesta eldflugor är nattdjur, och ofta kommer ut runt skymning i en spektakulär show av ljus. Andra arter är dagaktiva, och vissa skalbaggar i denna familj kan inte producera ljus eftersom de har anpassat sig för livet under dagen. I regioner med en stor Firefly befolkning, vissa människor tycker mycket omkring i myrar och skogar i skymningen, när eldflugor komma ut i stora massor. Lightning bugs finns också gemensamma drag i romanerna om södra USA, där insekterna finns i stort antal på matt sommarnätter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.