Vilka är de stora kattdjuren?

stora katter inkluderar alla arter inom släktena Panthera -de tiger, lejon, leopard och jaguar. Alla dessa katter kan ryta, och kallas ibland för stora katter. En annan, mer omfattande definition av de stora katterna inkluderar gepard, snöleopard, Trädleopard och Cougar. Detta bryter mer restriktiva, monofyletisk definition av Panthera , som innehåller den exklusiva ättlingarna till en gemensam förfader. De stora katterna är några av de starkaste mark rovdjuren på jorden. Förutom sällsynta historiska rapporter om domesticerade leoparder, ingen är inhemska, och alla är dödliga, men turister på safari kan komma nära leoparder i relativ säkerhet. Det finns rapporter om människoätande varianter för alla utom jaguar, men människor är inte att föredra byte av stora katter. De vanligtvis endast rikta oss när andra bytesdjur är uttömda. Men de flitigaste människoätande tiger har dödat över 436 människor, med 300. 000 dödsfall enbart i Indien mellan 1800 och 1900.

Alla stora katter är vackra och eleganta, gör populär utställningar i djurparker. Liksom alla andra katter, de stora katterna är uteslutande köttätare, vilket framgår av deras saber-som tänder och kraftfulla skallar. Av alla de stora katterna, den tyngsta och mest kraftfulla är tiger, som finns i Sydostasien. Den största Tigers kan vara 4 m (13 fot) i total längd och väga upp till 300 kg (660 lbs), jämförbar med de största utrotade felids. Tigers är kända för sina olika päls är täckt med mörka vackra vertikala ränder, putsade på nästan vit och orange päls. Detta ger tigers en eldig utseende. En enkät utförd av Animal Planet under 2004 konstaterade att tigern är världens favorit djur, snävt slå ut "människans bästa vän, hunden.

Lejonet är annan av de stora katterna, populär och välkänd i hela världen. Har tan-färgad päls, och är känd för sina slående olika utseende av män och kvinnor-män har den berömda stora mane. Till skillnad från de flesta andra katter, lejon är mycket sociala och lever i grupper som kallas stolt. Deras utbud sträcker sig över större delen av Afrika söder om Sahara och en liten del av Indien, men tiotusentals år sedan var lejon som också finns i Europa, Kina, Beringia (långt nordöst Ryssland) och Nordamerika. Den utdöda amerikanska Grottlejon var en av de största landlevande rovdjur förutom björnar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.