Vad orsakar Thunder?

Anledningen Lightning alltid åtföljs av åska är på grund av åska orsakas av bulten el producerad i ett blixtnedslag. Den djupa mullrande och skarpa sprickor i åska produceras som luften runt blixt är super värms upp till 60000 grader Fahrenheit (33. 315 C) och expanderar snabbt. Det skapar en stötvåg som tar sig åska. Ju närmare blixten är, desto starkare det åskslag kommer att bli. Innan vetenskapen kunde ge en förklaring baserad på vetenskapliga fakta i den 20: e århundradet, som orsakar åska var obestämd, och en fråga av mycket tvist. Tidiga grekerna trodde det berodde på moln kolliderar. Andra teorier inkluderar luckor, exploderande gaser och ånga. Thor, en gud i nordisk mytologi är uppkallad efter den fornnordiska ordet för åska, och är nästan alltid porträtteras svingar en åska klappa hammare.

Över 100. 000 åska registreras varje år, men endast en liten andel anses vara "svår" av National Weather Service. Åska kan framkalla farliga blixtar, tornados, hård vind, hagel och regn, vilket kan leda till flash översvämningar. Även åska kan vara skrämmande för vissa, och ett fåtal människor som faktiskt lider av astraphobia, rädslan för åska, är det lämpligt att betrakta det som en varning att blixten är nära.

Följande tips är att rekommendera om du höra ett åskväder närmar sig:
  • Om utanför, ta skydd i en byggnad eller i en bil. Om detta inte är möjligt, finna en tydlig område och sitta på huk så nära marken som möjligt. Aldrig söka skydd under träd eller i närheten av kraftledningar, telefonlinjer, eller staket. Undvik kontakt med metallföremål såsom golfklubbar och cyklar eftersom dessa kan dra till sig blixtar.
  • Om inuti dig för telefon och bort från elektriska apparater. Undvik att bada eller göra maträtter som metall rör kan fungera som kanaler för blixtens elektriska laddningen.
  • Om det i en bil, dra åt sidan av vägen med nödbelysning, tills stormen avtar. Tänk på att inte parkera under träd eller andra höga strukturer.

A väder radio bör vara en permanent i ditt hem, särskilt om du bor i ett område med hårt väder. Dessa billiga radioapparater finns med en batteribackup, och kommer omedelbart vända om och meddela dig om hårt väder när den aktiveras av lokala väder. Det rekommenderas att du har en både i ditt hem och dina fordon.

Du kan bestämma hur långt borta åskan är från din plats genom att räkna sekunder från blixtnedslag till första muller av åska, divideras med fem. Denna siffra är avståndet i miles stormen är från dig. För kilometer, dividera antalet sekunder med tre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.