Vad är sjuksköterska Shark?

sjuksköterska haj, Ginglymostoma cirratum är en bottenlevande haj Gemensamma längs kuster. Även denna art kommer att bita människor om störd, är det i regel inte betraktas som ett hot mot människor. Sköterskan haj tros vara sårbara eller hotade av utrotning genom några av dess utbredningsområde, men det internationella samfundet för naturvårdsunionen (IUCN) tyder inte tillräckligt befolkning uppgifter finns för att visa den verkliga säkerheten artens.

Vid födseln är sjuksköterska shark endast 10-11 inches (27-30 cm) i längd. Honor växa till något större än hanarna, och nå mognad vid ca sju meter lång. Exemplar har tillförlitligt rapporterats att uppnå en längd av nästan tio meter, men hävdar finns i mycket stora djur. En fullvuxen sjuksköterska haj väger ca 200-330 kg (90-150 kg. )

Vuxna kvinnor reproducera en gång vartannat år, och har en dräktighet tid av sex månader. Hajarna är ovoviviparous, vilket innebär att de bär levande ungar. Den genomsnittliga födelse kommer att bestå av cirka 30 unga hajar, men rapporter tyder på att vissa hajar födelse så många som 50. Liksom de flesta hajar, hos ungarna är oberoende vid födseln, och inte komma ifrån varandra eller med sin mamma. Livslängden för en sjuksköterska haj är 25-35 år i fångenskap, men något mindre tydlig i det vilda.

utseende av hajen allmänhet grå, men ungar föds med fläckar som bleknar med tiden. Hajarna har en särskilt lång historia och är känd för att vara smidig vid beröring. Deras starka käkar är fyllda med tusentals små, spetsiga tänder, som hjälper dem att bryta mot skal av sitt byte.

Hajarna leva i revet system längs kontinentalsockeln, där maten källan är riklig. De är vanliga längs många kuster, bland annat båda sidor av Nord-och Sydamerika samt Afrikas västkust. De är nattdjur, vilar på botten av havet under dagens ljusa timmar och jakt efter mat på natten. Observationer har visat att vissa hajar form vilar högar med upp till 40 enskilda djur, men andra tecken som tyder på att hajarna är territoriella, och ibland staka ut och försvara en bekant grotta eller vilande plats.

Kosten för Hajarna är till stor del består av skaldjur, fisk och räkor, men forskning tyder på att de kommer snack om vad det kommer över. Det har unika jakt vanor, med vissa observatörer noterar att det kommer att stötta upp sig på sina fenor som en falsk skydd för bottenlevande varelser. När oförsiktiga krabba eller annan varelse vandrar under sin mun, sveper hajen ner svälja det.

För närvarande saknar IUCN inte tillräckligt med data för att fastställa nivån på hotet mot sköterskan haj. Eftersom de är kustbor, de kan komma att hotas av mänsklig aktivitet, inklusive kommersiella fisket och föroreningar. Hajarna är prisade för sitt skinn, som gör en särskilt hård läder. Om de inte utnyttjas i någon större skala sätt, sharkskin produkter förblir en populär handel objekt.

Som en bottenlevande rovdjur, är sjuksköterska hajen viktigt att upprätthålla balansen i havets ekosystem. Sjöborrar, en av sjuksköterska hajen viktigaste livsmedel, har visat att blomstra och fullständigt förstöra korallrev och system kelp utan närvaro av utgallring rovdjur. Som med de flesta marina djur, bevarande av dessa hajar leder till bevarandet av miljön som helhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.