Vad är en underart?

En underart är en enskild division inom en art, vilket innebär att medlemmarna av rasen är individuella nog att de inte kan buntas ihop, men de är inte så olika att de är helt olika arter. Den biologiska specifikation kan vara lite förvirrande, och underarter ständigt anpassas och förändras för att hantera ny information. Som regel kan du tänka på en ras som är nästan som en ras av individer, men den mänskliga raser inte betraktas som underarter av olika biologiska och politiska skäl. Innan djupdykning i vad som gör en underart kan det hjälpa att tänka på taxonomisk rang "arter. " En art är en enskild klass av organismer som är särskiljande från andra djur, och inte avla med andra djurgrupper. Medlemmar av en art definieras på basis av dessa skillnader, som kan vara ganska varierande eller mycket minimal. Till exempel kan du tänka förmodligen av många skillnader mellan en elefant och kattens, eftersom dessa djur anses vara olika arter, men det finns också skillnader mellan de indiska och afrikanska elefanter så att de kan anses vara av olika arter, trots ytliga likheter.

Många människor tror på "art" som terminalen taxonomiska placering, eftersom det innebär en känsla av slutgiltig avveckling. Faktum är att många arter är oerhört varierande, och som ett resultat, uppstod rang "underart" för att göra rättvisa åt denna mångfald. De olika underarter inom arten är särpräglade och unika från varandra, men de är fortfarande kan korsning. Ett exempel på en ras som du kanske känner till är den inhemska hund, Canis lupus familiaris , i motsats till vargen Canis lupus lupus , eller dingo, Canis lupus dingo . Alla dessa djur kan korsa sig, men de är morfologiskt distinkta, och de leder helt skilda liv. Inom släktet av canus , lupus anses vara en "polytypic art", vilket innebär att det har ett antal underarter, en art utan underart kallas "monotypic arter. "

Det finns flera sätt att ange en underart. I metoden ovan, djur identifieras som Genus arter underart . Du kan även se "ssp. " eller "underart" i binomial nomenklatur, så här: Panthera tigris ssp. . altaica , om den sibiriska tigern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.