Vad är en grön blixt?

Under soluppgång och solnedgång, innehåller solskivan faktiskt alla färger i spektrat, även grönt och blått ljus är mer utspridda, vilket gör att skivan ser mer röd till orange. Under vissa atmosfäriska förhållanden, kommer dock en kort glimt av grönt, eller mer sällan blå, visas. Detta kallas en "grön blixt", och det är inte en optisk illusion, även om det kan kännas som en. En grön blixt oftast bara varar ett ögonblick, och det är ofta missas av tillfälliga observatörer.

Ursprungligen teori forskarna att en grön blixt var en optisk illusion som orsakas av att titta direkt mot solen när det var nära horisonten. Dock har fotografering och mer omfattande studier av fenomenet visade att denna teori är felaktig. En grön blixt former på grund av den unika egenskaper som ljuset har. När solen, ljuset som den avger är spridd av atmosfären. När solen närmar sig kanten av horisonten, börjar det bli snedvriden till både form och färg. Resultatet är en grön blixt, när villkoren är gynnsamma för det.

solen verkar något tillplattad eftersom den innehåller, på grund av snedvridning av atmosfären. Med speciella linser, är det möjligt att se en svag gul skiva strax över den röda solnedgången, följt av grönt, blått och violett. Dessa band av färg skapas av skillnader i densitet och temperatur i jordens atmosfär. Om vädret är mycket tydlig, liksom solen glider under horisonten, visas det att blinka snabbt igenom alla färger av spektrumet. Resultatet är en en grön eller blå blixt, en tillfällig utseende av en grön prick eller bar vid horisonten. Ibland tar en grön blixt i form av en stråle som verkar vara utskjutande från den snabbt sjunkande solen.

Förutsättningarna är inte alltid rätt att se en grön blixt, även om det tekniskt händer varje gång solen går upp och ned. På grund av den unusualness av gröna blinkningar, har de kommit att förknippas med mystiska händelser. Det också ibland kryper upp i populärkultur, med gröna blinkningar spela en roll i filmer som Pirates of the Caribbean och i en del böcker också.

Var försiktig när du letar efter en grön blixt. Den nedgående solen kan fortfarande orsaka ögonskada, speciellt om det är stirrade på under lång tid. Eftersom grönt blinkar normalt visas när solskivan har glidit över horisonten, kan du snabbt ögonkast för att mäta solens position, bara fokusera en gång dags för en grön blixt närmar sig. Åsynen varar bara ett ögonblick, så om du har en kamera, försöker använda en sportshot funktion för att fånga solnedgången, se till att du inte missar den gröna blixten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.