Vad är en elektrisk ål?

En elektrisk ål ( Electrophorus electricus ) är en typ av fisk hemma i Sydamerika. Många är bekanta med den elektriska ålen, tack vare sin unika förmåga att producera stora mängder el, används främst vid jakt. Trots deras chockerande rykte, elektriska ålar är faktiskt ganska mild fisk, och en del biologer har även beskrivit dem som vänligt. Tyvärr kan man fiska ansvarsfrihet el väldigt lätt, så de måste hanteras med gummihandskar och extrem försiktighet.

Tekniskt sett är den elektriska ålen en knifefish, inte en ål. Elektrisk ål saknar flera viktiga egenskaper som är förknippade med ål, vilket leder till att klassificera dem i olika ordning. Liksom andra knifefish har den elektriska ålen specialiserade inre organ som kan generera elektricitet. Fisken är också helt sötvatten bostad, och anses vara en av de ledande rovdjur sydamerikanska floderna. Det gemensamma namnet för fisken kommer från det ytliga likheter har det med ål. Kroppen av en elektrisk ål är lång och mörk, mycket likt en sann ål. Fisken kan bli upp till nio meter (nästan tre meter) lång, och kan generera upp till 700 volt. Chocken av elektriska urladdningar används för att bedöva byten. Fisken har också en utmärkt hörsel, som de kan använda för att hjälpa dem att lokalisera bytet.

kosten för elektriska ål består främst av andra fiskar, även om de har också varit känt att äta paddor och små däggdjur som har förirrat sig in på deras territorium. Unga elektriska ålar äter bottenlevande insekter och småfisk tills de är gamla nog att jaga större bytesdjur. Den elektriska ålen är också ovanlig bland fiskarterna i att den får större delen av sitt syre genom direkta andningen. Fisken ytan var 10 minuter eller så för att ta stora klunkar av luft, som levererar så mycket som 80% av syre.

Eftersom elektriska ålar kan generera formidable laddningar, anses de farliga. Hem fisk entusiaster bör inte hålla elektrisk ål, eftersom risken är för stor. Forskarna använder fisken i viss forskning hanterar dem med respekt och försiktighet. Vissa akvarium hålla även elektriska ålar och deras hanterar noggrant utbildade för att undvika olyckor. I vissa regioner är fisken förbjudna på grund av oro för sin flykt ut i naturen. I en utsatt miljö, skulle den elektriska ålen snabbt blivit en dominerande arten, sätta Främmande fisk i riskzonen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.