Vad är en Appaloosa?

En Appaloosa är en amerikansk hästras utvecklades från främmande raser av Nez Perce Indianer i nordvästra USA. Den tidigare Appaloosas var enfärgad, men i slutet av 1880-talet, hade många fläckig päls mönster att rasen är känd för idag. Det finns sex huvudsakliga erkända prickiga mönster för Appaloosa rasen. Dessa omfattar filt, Leopard, få se leopard, Frost, Snow Flake och lack.

filten Appaloosa mönstret är ett stort plåster på vita främst runt höfter och rumpa och det finns olika typer generella mönster som Snowcap filt och Spotted Blanket. Leopard mönstret är den mest kända Appaloosa plats mönster och det definieras som fläckar av färg på vit bakgrund. De få Spot Leopard mönstret är detsamma som Leopard mönster, men med bara några få fläckar av färg.

Appaloosas med en Frost mönster kan vara av vilken färg som helst, men har några vita hårstrån blandas i att ge pälsen ett frostigt utseende. A Snowflake Appaloosa plats mönster är vita prickar på varje färg för bakgrunden. Lack plats mönstret är oftast på hästens näsa och knän och kallas också Varnish Roan som främsta mönster färgen roan. Den Appaloosa vanligtvis har randiga hovar. Den ögonfärgen kan vara någon skugga från blå, brun eller hassel eller varje öga kan vara en annan färg. Även tidigt Appaloosas hade tunna svansar och manar, avel för tjocka svansar och manar blev vanligare och önskvärt. Visa Appaloosas är ofta mindre muskler än den ursprungliga rasen och har kroppar som liknar Quarter hästar eller fullblod. En typ av Appaloosa kallas Appaloosa sporthäst används i engelsk ridning och är tunnare att den ursprungliga Appaloosa och har längre ben.

Den Appaloosa är den officiella statliga hästen i Idaho. Den Appaloosa Museum Foundation i Idaho började år 1975. Stiftelsen driver en fri museum i Moskva, Idaho som handlar om historia och användning av Appaloosa rasen. Den Appaloosa Museet har utbildningsprogram och en interaktiv barnavdelningen samt en presentaffär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.