Vad är Jet Stream?

jetstrålereaktor är en flod av vind som blåser horisontellt genom de övre skikten av troposfären, vanligen från väster till öster, på en höjd av 20. 000-50. 000 fot (6. 100-9. 144 meter), eller cirka 7 miles (11 kilometer ) upp. En jetstrålereaktor utvecklas när luftmassor med olika temperatur möts. Av denna anledning yttemperaturen bestämma var jetströmmen bildas. Ju större skillnad i temperatur, desto snabbare vindhastigheten inuti jetströmmen. Jetströmmar kan flyta upp till 200 mph (322 km /t), är 1000's of miles lång, 100's of miles bred och ett par miles tjock.

Cold Polar luft som strömmar ner från norr möter varmare luftmassa över Förenta staterna orsakar Polar jetströmmen till formuläret. Områden av högt och lågt tryck agera som en rörlig flodbädd, buckling och snaking sökvägen till jetströmmen som rinner österut. Ibland kan Polar jetströmmen doppa längre söderut i USA, vilket kallt väder med det. Vid andra tillfällen att dra sig tillbaka in Canada, lämnar mildare väder i USA

Under vintern, en andra jetstrålereaktor former på lägre breddgrader. Det separerar luftmassa över USA från varmare luftmassor stigit från söder om ekvatorn. Detta kallas subtropiska jetströmmen .

Inom jetströmmen, strömmar resa vid olika hastighet, men är störst i centrum. Jet streck är områden inom jetströmmen där hastigheten är högre än resten av ån. Jet streck orsakar luft att stiga, vilket sänker trycket vid ytan. När ytan lågtryck form av stigande luft kan leda moln, nederbörd och stormar. Därför förståelse och observera jetströmmen bidrar till att korrekt väderprognoser. Den jetstrålereaktor kan också innehålla vindskjuvning , en våldsam och plötslig förändring i vindens riktning och hastighet. Vindskjuvning kan förekomma utanför jetströmmen också, även på ytan. Om vertikala vindar blast nedåt kan det orsaka ett trafikflygplan som är i färd med att ta bort för att plötsligt tappa höjd och potentiellt krascha. Av denna anledning alla kommersiella flygplan i USA sedan 1996 har utrustats med vindskjuvning varningssystem.

upptäcktes jetstrålereaktor under de sista dagarna av andra världskriget då stridsflygplan flyger till Japan fann de inte gör framsteg mot de starka ostliga vindar. De förändrats slutändan höjd för att göra flygningen. Idag resor till östkusten av kommersiella flygplan är kortare varaktighet än resor till västkusten, på grund av jetströmmen driver plan öster.

Det finns de som har "gått" i jetströmmen. Mt. Everest på över 29. 000 fot (8. 839 m) är så hög att toppmötet faktiskt sitter i jetströmmen med vindarna på cirka 118 + mph (190 km /t). Står på toppen är en farlig verksamhet och man måste välja rätt tidpunkt noggrant. De flesta föredrar att toppmötet i början av maj eller falla när jetströmmen skjuter norrut över Tibet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.