Vad är Igneous Rock?

Igneous rock former när de smälts mineraler svalt från vätska till fast. Ovan jord, tar smält sten form av lava spyr ur vulkaniska sprickor medan under jord, kyls magma i små grottor i luften. Dessa processer utgör vulkanisk eller PLUTONISK rock, respectively. Vulkaniska kommer från roten ordet "Ignis", som betyder "av eld", som skiljer denna form av sten från sedimentära eller metamorfa berg. Den Astenosfär del av jordens mantel, består av flytande berg som kallas magma som kannor vid temperaturer mellan 1100-2400 ° F (590-1300 ° C). Ibland magma når ihåliga delar i svalare stenar genom förflyttning av tektoniska plattor. Kyls det långsamt, härdning och utkristalliserar till påträngande rock också kallas PLUTONISK vulkaniska. I mer dramatiska geologiska förändringar, vulkaner kasta ut lava i det fria där den svalnar mycket snabbare i extrusive, vulkanisk vulkaniska. kan olika typer av stenar identifieras genom sin sammansättning, den typ av mineral de går, och densiteten. Exempel på extrusive vulkaniska berg basalt, pimpsten, Andesit, scoria, och obsidian. Vulkaniska berg, eftersom det svalnar så fort, har fällor luftbubblor och inte mycket tid att skapa större klumpar av mineral. Faktum är att många vulkaniska bergarter främst kisel, ett slags glasartad sand. Som barn, är vi förvånade att upptäcka att en sten kallad pimpsten kan vara så lätt att det flyter på vatten.

Några påträngande bergarter är granit, diorit, ryolit och gabbro, med finare korn och lägre densitet. PLUTONISK typer tenderar att ha foderspannmål eftersom deras långsamma bildningen låter mineraler att kristallisera i större hunks. Du kan ofta se sitt konstituerande mineraler genom att använda ett förstoringsglas för att titta noga, liksom vid en granit monument. Porfyr börjar med kyla långsamt och sedan når jordytan där den svalnar snabbt, så det är en blandning av påträngande och extrusive.

De tre sammansättning typer av vulkaniska berg är mafiska, felsic och mellanliggande. Mafiska bergarter är gjorda av mineraler pyroxen, olivin, och fältspat. Liksom flingor Obsidian, har de mörka färger som grönt och svart. Kombinationer av fältspat och kvarts skapa felsic stenar i mycket ljusare färger, som vita eller rosa, som gnistrar i ljuset. Intermediära typer ligger någonstans i mitten, med medium nyanser av grått och grönt gjorda av amfibol, fältspat och biotit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.