Vad är Cloud Seeding?

Cloud seeding är vädret ändring teknik som används för att skingra dimman, ökar nederbörden och undertrycka hagel. Liksom många metoder som aktivt påverkar jordens miljö, cloud seeding är inte utan kontrovers. Vissa nationer har anklagat varandra för "stjäla regn" med cloud seeding tekniker, medan andra ifrågasätter giltigheten av moln sådd, med argumentet att man inte kan testas under kontrollerade förhållanden, så att dess resultat är svårt att se objektivt.

Processen involverade i cloud seeding utvecklades 1946, och det är faktiskt ganska svårt att beskriva. I grund och botten, forskare lägga till ett ämne som kolsyreis eller silverjod till atmosfären, skapar kärnor för kondensation. Cloud seeding kan genomföras med ett flygplan som flyger över området i fråga, eller det kan göras med raketer som avfyrades från marken. I båda fallen fungerar cloud seeding bäst när moln eller stora mängder vattenånga redan finns. När det används för att skingra dimman, orsakar moln seedning dimman att kondensera och fälls ut, rensa luften kring flygplatser och andra platser där god sikt är avgörande. Cloud seeding kan också kunna öka nederbörd, genom att uppmuntra bildandet av regndroppar runt partiklarna till i luften. I områden som har drabbats av torka, kan cloud seeding spara grödor. Vissa skidorter även använder cloud seeding att öka mängden naturligt snöfall, vilket gör dem mer attraktiva platser att besöka. I hagel dämpning, minskar cloud seeding storlek hagel genom att ge så många kärnor för iskristaller på form för att de inte kan nå mycket stora storlekar. Eftersom hagel kan orsaka allvarliga skador på egendom och grödor, denna användning av moln seeding är oerhört värdefullt. Det tycks också backas upp med vetenskap, eftersom studier har visat en total minskning av den genomsnittliga storleken på hagel där moln seeding används, medan det är svårare att bekräfta att cloud seeding orsakar ökad nederbörd eller snöfall.

Ändra vädret är en del av en större gren av vetenskapen kallas Geoengineering. Förmågan att förändra vår miljö kan vara mycket användbara, särskilt om den globala uppvärmningen hotar regnmängderna eller ändrar väderförhållanden så att vissa regioner på jorden upplever extrem torka. Men vissa forskare oroar sig för att effekterna av aktiviteter som moln seedning kanske inte är helt klarlagda, och att det kunde vara farligt att störa jordens väder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.