Hur är en ö utformad?

En atoll är ett av de vackra men mystiska formationer mark som förekommer på avlägsna platser i varma tropiska vatten, såsom Stilla havet. Bildades för över 30 miljoner år, är en atoll hem för upp till 300 arter av koraller och en mängd andra marina livet. Sett uppifrån liknar det en platt ring i sandig mark med en lagun i mitten. En ö ska inte förväxlas med en ö, som dess geografiska bildning är väsentligt annorlunda.

Charles Darwin ge en förklaring till att det bildas en atoll 1842, som fortfarande allmänt accepterat i dag. Baserad på hans råa observationer av South Pacific atolls kom Darwin att dessa unika mark skapelser var en följd av två faktorer som inträffade samtidigt-korallrev tillväxt och en gradvis sjönk en Oceanic ön.

Arbetet med atoll bildas tar så lång tid som 30 miljoner år. Det börjar med en ny oceanisk tropisk ö, som finns på grund av tektoniska plattan kollisioner eller rörelser plattan över Oceanic hotspots av vulkanisk aktivitet. Flesta atoller, särskilt de som ligger i Stilla havet, är produkter av tidigare vulkaniska öar. Dessa nybildade vulkanöar har inga tecken på någon livsform, antingen på land eller i vattnet. Orsaken är att tropiska vatten är relativt varmt och saknar tillräckligt med näring för att upprätthålla det marina livet.

Hundra tusen år senare, en fringing korallrev omger stränderna av vulkanön. Korallreven är byggda av hermatypic koraller , organismer som trivs i varma ytvattnet. Dessa organismer föröka sig och föröka koraller längs öns kustlinje. Nya koraller växer ovanpå äldre eller döda dem, och processen fortsätter som den vulkaniska ön börjar sjunka. Detta är det andra steget i atoll bildas.

Under de närmaste 25 miljoner år, fringing korallrev förvandlas till hinder rev. Barrier rev bildas när ön sänkor nästan till havsytans nivå medan koraller fortsätter att växa uppåt. Dessa geografiska förflyttningar i motsatta riktningar resultera i utveckling av laguner mellan den sjunkna ön och växande korallrev. är en ö föddes fem miljoner år efter detta, då ön har avtagit helt under havsytan och korallrev fortsätter växa mot och över vattenytan. Lagunen som framställts i tidigare skede nu dominerar mitten av atoll. Så småningom, på grund av vind och vågor erosion, koraller bryta i bitar och bli sandig, vilket skapar en yta som kallas cay .

atoller är kända för sina vackra korallrev och färgglada marina livet. Många är attraktiva platser, särskilt för dyk entusiaster och snorklare. Famous atoller, runt om i världen är de inom Tuamotu skärgård, korallhavöarna, och Caroline öarna i Stilla havet, liksom Chagosöarna och Maldiverna i Indiska oceanen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.