Hur Stränder form?

Stränder form som vågor insättning sand och andra sediment och vind driver dessa sediment i sjöar, skapa en strand och medföljande sanddyner. Storleken och formen av en strand kan vax och avta dramatiskt i hela dess livstid, eftersom stränderna påverkas av tidvatten, väder, vind, och som människan skapat på och omkring stranden. Därför är det möjligt att spåra säsongsmässiga och årliga förändringar på många stränder, och dessa förändringar används ibland för att hålla reda på större vädret trender inom området.

Potentiellt kan en strand form någonstans där havet kommer i kontakt med stranden. Stränder form under årtusenden, börjar med våg-cut terrasser orsakats av havets åtgärder på stranden, tillsammans med geologiska förändringar skapas genom att flytta tektoniska plattorna. Med tiden uppstår en tillplattad område där vågorna slå mot stranden, och en strand börjar bilda. När stränder form, ju större de blir, desto bättre deras fotfäste, medan små stränder kan försvinna helt under några år, kommer stora stränder i allmänhet förblir intakt.

Stränderna är så kallade nedfall landområden, vilket innebär att de bildas genom avlagringar av sediment och andra material. Dessa sediment i form av sand, sten och andra material som tvätta bort från inlandet till havet, sediment skapas också genom erosion av havsbotten, och nedfall av döda marina djur och växter. Vissa av dessa lösa sediment på havsbotten, men många fler tas upp och transporteras i strömmar som så småningom kommer tillräckligt nära kusten för vågorna att dra den suspenderade sediment tillbaka på marken. som vågor push sand och sediment upp stranden, lämnar de ofrånkomligen vissa sediment efter, särskilt när strömmen avtar. Coastal vindar tryck sedan sedimenten upp utom räckhåll för vågorna, skapar början på en strand. Forntida stränderna är ofta omgivna av sanddyner som skapats från sediment, vilket återspeglar en dramatisk förändring i topografin skapade när dessa stränder form.

Förutom att dras upp av vinden, sediment kan också gå igenom en process som kallas saltation, när de faktiskt studsa upp på stranden utom räckhåll för vågorna. Processerna för nedfall och saltation kan påskyndas genom stormar och andra hårt väder, vilket medförde en strand att växa eller krympa, beroende på vilken riktning som sediment är flyttade inStormar leder ofta till nedfall av stora mängder sediment som långsamt kan urholka borta i månader efter stormen, i andra fall helt nya stränder form som svar på dramatiska väder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.