Hur Glaciers Flytta?

Glaciärer är gigantiska, fast "floder" av is. De har funnits en stor del av jordens historia, och är ansvariga för stora geografiska objekt på ytan, inklusive de stora sjöarna. Glaciärer resa miles från deras utgångspunkt och deponera skräp i stort swaths av mark.

Frågan är, hur gör en solid som is flytta så? Finns bergsskred, men de är plötsliga och orsakas enbart genom erosion. Bergsskred inte flödet inte miles på det sätt som glaciärer gör. Så vad är orsaken till detta glaciala rörelse? Det finns flera mekanismer som spelar in. Det primära målet har att göra med förhållandet mellan temperatur och tryck. Smältpunkten för de flesta ämnen ökar när trycket ökar-atomer trycks närmare varandra blir stabilare. Detta är inte fallet med is. För is, smältpunkten sjunker när trycket ökar.

isen på botten av glaciären är under enorm press. Vissa glaciärer är över en kilometer djup. Genom en kombination av dessa extrema tryck och latent värme från jorden själv, en del av isen smälter och ger glaciären ovanför en smart yta att glida ner. Detta är dock smältprocessen inte tillförlitlig. Det varierar beroende på tryck-och temperaturvariationer. Därför glaciärer gå långsamt, mellan en tum och en halv meter per dag. Den stora variationen i glaciärer "flow hastigheter beror på det lika stora skillnader i tryck och temperaturer i glaciären. En annan mekanism är rörelser av iskristaller i glaciären själv. En glaciär är snabbare i centrum, där det finns minst friktion med omgivande berg. Little is partiklar, även i fast form, flytta små miljondelar av en tum som svar på små tryckförändringar och små branterna. Den sammanlagda inverkan av alla dessa små rörelser uppgår till en betydande global effekt som driver på glaciären framåt.

Ibland glaciärer framåt på en aldrig tidigare skådad takt, så kallad surge . Till exempel 1953, flyttade Himalayas Kutiah glaciären sju miles i tre månader. Forskarna är fortfarande inte helt säker på orsaken till dessa ökningar, men de kan uppträda när känsliga strukturer inom glaciären nå en "tipping point" och orsaka en kaskad av kollapsar och en motsvarande flöde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.