Vad behandlas Turquoise?

Turkos är en ogenomskinlig, blå-grön mineral som har använts i smycken sedan antiken. Behandlade turkos, som ofta används i moderna smycken, har ändrats från sitt ursprungliga skick genom en process som syftar till att förbättra färg och /eller hållbarhet natursten. Det finns ett antal olika sätt att turkos kan behandlas.

Behandlade turkos har funnits i århundraden. De tidigaste slag inblandade böter tillämpning av olja eller vax på stenen, vilket gör det lyster och fördjupar färgen. Denna typ av behandling turkos tenderar att "svettas" när det utsätts för värme eller solljus och kan bli grumlig med åren, men kan behandlingen ibland med framgång tillämpas på nytt.

De flesta amerikanska turkos dag är stabiliseras eller limmas med en behandling av plast, epoxi, eller vattenglas. Denna typ av behandling turkos behåller sitt utseende och lyster bättre än olja eller vax behandlade turkos, och stabilisering process kan användas på turkos som är alltför instabila för att dra nytta av olja eller vax metoden. Epoxy stabilisering utvecklades på 1950-talet av Colbaugh Bearbetning av Arizona.

Native American juvelerare i sydvästra USA stärka tunna bitar av höggradig turkos genom en process som kallas uppbackning . Turkosblå limmas på ett starkare material för att förhindra sprickbildning. Tidiga turkos underlag gjordes av höljet bilbatteri och register fonograf, medan modern guldsmeder brukar använda epoxy stål och harts.

Några turkos är färgad för att förbättra färg eller göra den mer enhetlig. Prussian Blue är den vanligaste preparat som används i denna behandling. Vissa människor gillar inte färgade turkos, eftersom de känner att det är konstgjord, och ibland lämnar färg på huden eller bleknar. En relativt ny typ av behandling turkos sker via Zachary Process , som innebär kemisk behandling av natursten och sedan värma den för att förbättra utseende och hållbarhet. Naturliga turkos kan också vara impregnerat med förgasas kvarts eller behandlats med naturliga kemikalier och dränkta i vatten.

Färdigberedd turkos är den lägsta kvalitet behandlade turkos. Små fragment av turkos är pulveriserade sedan limmas ihop, ofta med utländska tillsatsmaterial. Turkos renläriga anser inte rekonstituerad turkos som en äkta ädelsten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.