Vad är positivt Lightning?

Positiv blixt är en ovanlig form av blixtnedslag som medför en positiv laddning till marken, snarare än den negativa laddning som normalt förknippas med blixtar. Denna typ av blixten kan slå över mycket långa avstånd, och med väldig kraft, vilket gör det extremt farligt. Det är ofta mycket starkare än vanliga blixtar, slående med så mycket som en miljard volt ström. Som ni kanske förstår, är positiv blixten inte något du vill härva med.

Lightning tros ha orsakats av en separation av elektriska laddningar i ett orosmoln. Vanligtvis framgår blixt från den negativt laddade basen av ett orosmoln i form av en ledare, som sammanträder en positivt laddad streamer kommer upp från marken. När de båda ansluter, är resultatet ett utsläpp av el från moln till marken, vilket orsakar en karakteristisk strimma av ljus. När det gäller positiva blixtar, kommer avgiften från den positivt laddade upp på en orosmoln och ansluts med en negativt laddad remsan. Positiva blixtnedslag kan resa inom tio miles (16 kilometer) för att möta en negativt laddad streamer, släppa en explosion av positivt laddad energi till jorden. Positiva blixtar är ofta förknippat med mänsklig verksamhet, i synnerhet raketuppskjutningar och testning av kärnladdningar. Eftersom positiv blixt är ett unikt fenomen, måste särskilda försiktighetsåtgärder vidtas för att skydda saker som flygplan från positiva blixtnedslag, eftersom skydd som normalt är effektiva mot blixtnedslag är värdelösa. Människor är också varnas för att akta sig för positiva blixtar, som tenderar att hitta fler vid kraftig åska och i slutet av en storm. Som regel är det en bra idé att stanna inomhus i 30 minuter eller så efter en storm, så att en storm för att flytta bort, och minska risken att träffas av positiva blixtnedslag.

Eftersom positiv blixt kan färdas över stora avstånd, är det inte så förutsägbar som andra former av blixten, och det gör det farligare. Positiva blixtnedslag kan också resa från moln till moln, även över stora avstånd, och det kan ibland skapa en förbindelse med marken efter att ha rest från moln till moln. Resultatet kan bli en så kallad "blixt från klar himmel," en blixt som slår i till synes vackert väder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.