Vad är en pärlstav Lizard?

En pärlstav ödla är en typ av reptil vars vetenskapliga namn är Heloderma horridum . Latinets "Heloderma" betyder prydda hud, därav namnet "pärlstav. " Den pärlstav ödla är nära förknippad med Gila monster och dessa två reptiler är de enda kända giftiga ödlor i världen. Den pärlstav Lizard växer till ca 13-18 inches (32,5-45cm) lång och väger ca 5 pounds (2. 3kg). Den har en svart kropp med gula eller vita fläckar längs ryggen. Den knölig hud tillsammans med kontrasten av fläckar och ränder gör ödlan verkar ha pärlor. Den pärlstav ödla kan leva upp till trettio år.

Den pärlstav ödla återfinns i sydvästra USA, Mexiko och Guatemala. Dess livsmiljö varierar från öken scrub till täta tropiska skogar och spenderar större delen av sitt liv gräva underjordiska. Den pärlstav Lizard diet består av fåglar, ägg, insekter, små däggdjur och andra små reptiler.

Även giftig, är pärlstav ödlan inte en betydande fara för människor på grund av det sätt som man sprutar in sitt gift. Den pärlstav ödla använder sitt gift för att döda sitt byte och gör detta genom att tugga på det och långsamt frisläppande av giftet. En person som troligen skulle kunna ta bort den bitande reptil innan giftet in i kroppen på dödliga mängder. Men ingen anti-gift för pärlstav ödla finns, så man alltid bör man inte bli biten av en.

På grund av förstörelse av livsmiljöer, främst från brandröjning jordbruk i pärlstav ödla anses vara en hotade arter. Dessutom över insamlingen av de arter för försäljning som exotiska husdjur är en bidragande faktor till dess hotade. Liksom alla organismer i pärlstav ödla är en integrerad del av de ekosystem den lever. Människor ska undvika att förvärva vilda pärlstav ödlor som husdjur för att skydda och bevara arten.

Eftersom de är giftiga, bör pärlstav ödlor inte hållas av oerfarna handläggare. I USA, de flesta stater och städer kräver särskilda tillstånd för att hålla en pärlstav ödla i fångenskap, om det är tillåtet överhuvudtaget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.