Vad är en grön markatta?

En grön markatta eller Chlorocebus pygerythrus är en afrikansk apa som återfinns i många regioner i Sydafrika. I vissa delar av Sydafrika, grön markatta behandlas som skadedjur, eftersom det kan vara destruktiv grödor och störande för stadslivet, som aporna tycker om att komma igenom sopor och de kommer oförskräckt stjäla från marknadsstånd och dagligvaruhandeln. Dessa apor är väl etablerade och de verkar inte vara hotad, ökar också habitat trycket kan bli ett problem. Du kan också höra grön markatta kallat en grön apa. Dessa apor är mindre än genomsnittet apan med svarta ansikten, händer, fötter och tips svans. Deras päls har en grönaktig nyans, och det kan vara grönbruna till grönaktigt grå, med krämig höjdpunkter. Precis som andra apor, har grön markatta mycket lättrörliga och flexibla händer, och dessa varelser har visat anmärkningsvärd grad av intelligens.

De flesta vervets bor i trupper, som kan variera i storlek från 10 personer till över 50. Inom en trupp grön apor, det är en mycket specifik social hierarki som är stelt följs, även om denna hierarki kan störas genom slagsmål och andra pjäser makt. Medlemmarna i truppen kommunicerar med varandra genom en serie extremt komplexa vocalizations, även mycket specifika alarmläten. En del biologer har föreslagit att vocalizations av grön markatta liknar mänskliga språk, med komplexa lager av mening. Den grön markatta är dagaktiv, vilar på natten och födosök för mat under dagen. Flesta vervets starkt beroende av en diet av frukt, men de kommer också äter frön, nötter, blad, insekter, och några små däggdjur. Denna flexibla diet tillåter aporna att anpassa sig till nya miljöer, och tyvärr för afrikanska bönder har grön markatta utvecklat en smak för många värdefulla grödor.

Dessa afrikanska primater uppenbarligen var en gång en stor spridning över hela kontinenten, eftersom de kände uppenbarligen till egyptierna. Flera underarter har identifierats, vilket tyder på att grön apor avvek vid något tillfälle i modern tid, men som regel, alla vervets verkar föredra miljön på den afrikanska savannen, hålla sig till områden med träd. Många vervets tillbringar större delen av sitt liv i träden, antagligen för att de trädlevande miljön är betydligt säkrare än marken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.