Vad är en dinoflagellaten?

En dinoflagellater är en encelliga marina Protister, finns i både salt-och sötvatten. Dinoflagellater utgör en stor del av plankton i havet, och är en viktig del av livscykeln i många vattenmiljöer. Varelser har identifierats och studerats sedan 1700-talet, och har troligen funnits i miljontals år, tillsammans med flera andra primitiva organismer.

Precis som andra protister, är dinoflagellater svårt att klassificera eftersom den äger rum drag av växter, djur och svampar. Det finns också en stor mångfald inom den biologiska ordning Dinoflagellata, vilket leder till olika livsstilar och morphologies för dinoflagellater. Som regel har en pansarflagellaten en unik cellulosa cellvägg som utgör en serie skyddsplattor. Den har också två stora ojämnt flagella, handeldvapen som används för transport. En flagellum, kallad tvärgående flagellum, sjal runt kroppen av dinoflagellater, tillhandahålla huvuddelen av framåtdrivande energi, och den längsgående flagellum spår bakom, fungerar som ett roder. De två flagella orsaka dinoflagellater som verkar virvla genom vattnet, inspirerande det vetenskapliga namnet, som betyder "virvlande piskor. " Mobile dinoflagellater virvla genom vattnet på jakt efter energi och ofta kluster i stora mängder kallade blommar. I vissa fall är en blomma osynlig och ofarliga, men i andra fall kan dinoflagellaterna innehåller eller utsöndrar toxiner. Detta är fallet med en röd flod, en egenskap pansarflagellaten blomma som förvandlar vattnet lite rött. Toxinerna absorberas av skaldjur, som är säkra att äta som en följd av de smittades.

Ungefär hälften av alla dinoflagellater fotosyntes för sin energi, medan den andra hälften form parasitära eller symbiotiska relationer med andra djur. Detta är fallet med dinoflagellaterna som lever korallreven, till exempel. Vissa är självlysande, vilket innebär att deras kroppar glöd. En blomning av självlysande dinoflagellater kan leda till uppkomsten av lysande eller belysta vågor, eftersom de avger ljus när de störs. Denna standard är vanligtvis ofarlig och kan vara väldigt vackert på natten.

Beroende på art och omständigheterna, kan en pansarflagellaten föröka sig sexuellt och asexuellt. I många fall delar upp en pansarflagellaten endast till att skapa avkomma. I andra kommer dinoflagellater gå ibland krafter, som utgör en flercelliga organismer som senare delas i fyra i en process som kallas meios. Vetenskapliga studier har också visat att dinoflagellater ibland förenade krafter i perioder av stress eller resursknapphet, bindning till en starkare organism som spricker när krisen har passerat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.