Vad är en Supervulkan?

En Supervulkan definieras som en vulkan som matar ut mer än en triljon ton material när det brutit ut. Supervolcanoes kan täcka en hel kontinent i aska. En Supervulkan explosion är ungefär 30 gånger starkare än den starkaste vulkanutbrott i modern historia, som inträffade vid Krakatoa. Den senaste gången en Supervulkan exploderade var Toba i Sumatra omkring 71. 000 år sedan. Ash utplånade solens strålar, och mänskligheten var nära att utrotas. Antropologer uppskattar att bara ca 5000 människor överlevde för att föröka sig i efterdyningarna av denna händelse. är en annan berömd Supervulkan ligger direkt under Yellowstone National Park, i USA. Caldera är 40-50 kilometer (25-31 miles) lång, ca 20 km (12,4 miles) bred och ca 10 kilometer (6. 2 miles) tjocka. Det är så stor att det blir synligt från rymden. Den Supervulkan exploderar ungefär en gång per 600. 000 år. Det sista exploderade mer än 630. 000 år sedan. En Supervulkan får hundratals till tusentals kubikkilometer av aska i atmosfären förändra klimatet för hundratals till tusentals år. När Yellowstone exploderade förra, ett paket fossiliserade noshörningar upptäcktes 1000 km (621 miles) från explosionen zonen. De kvävdes till döds under den tunga aska. En Supervulkan är den starkaste kända destruktiva kraft på planeten. Endast asteroider eller andra kosmiska händelser kan vara stark nog att överskrida sin omfattning.

Skillnaden mellan vulkaner och supervolcanoes är i vägen för magma under varje kommer upp till ytan. I en normal vulkan, leder en tunn magma kammare till en skyhöga kon, med ett relativt tunt lager av berg skyddar den magma från ytan. När trycket underifrån bygger upp tillräckligt, är det magma sköt uppåt.

I en Supervulkan, kommer magma upp nära ytan, men en stor massa sten hindrar det från att bryta gratis. Detta rock utgör toppen av en stor depression kallas caldera. Över hundratusentals år, magma underifrån bygger upp i en stor sjö med ett enormt tryck omedelbart under caldera. När detta tryck når en kritisk gräns, skjuts hela caldera skyhöga, mata hundratals kubikkilometer av smält lava.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.