Vad är en Pungmullvadar?

En Pungmullvadar är ett däggdjur i ordningen Notoryctemorphia, och den gängse benämningen på denna varelse antyder är det ett pungdjur. Forskare har identifierat två arter av Pungmullvadar, norra och södra Pungmullvadar, och båda är i farozonen. Du kanske har svårt att tala om dessa arter utom på området, eftersom de är mycket lika i utseende, men de har genetiska skillnader som motiverar att dessa klassificeras i två arter.

Liksom övriga pungdjur, anser Pungmullvadar inte Skapa en moderkaka att ge näring åt ett embryo efter befruktningen. Istället gör den kvinnliga en äggulan-liknande SAC som ger näring till fostret under en kort tid, varefter den är född i en underutvecklad och tidig form. Den lilla räka-like embryo arbetar sig upp moderns kropp tills den når en speciell påse som kallas marsupium och lås på insidan av påsen till slut utvecklas. Dessa skygga varelser är extremt ovanligt, även för pungdjuren . Den Pungmullvadar tillbringar större delen av sitt liv under jorden, ständigt borrar på jakt efter mat och lever huvudsakligen ensamma. Efter häftiga regn, dessa djur yta ibland. Deras kroppar är speciellt anpassade för att gräva, med konformade läderartade huvuden och smält Nackkotorna, kraftfull fötter framtill, cigarr-formade organ och kvavt svansar. De flesta är blek grädde till gulbrunt i färgen, med mjuk, silkeslen päls som gör att de kan slinka igenom tunnlar som de gräver med lätthet. Eftersom pungdjur mol är svåra att se och studera i det vilda, var de ett ämne för en hel del kontroverser tills 20-talet då folk började göra konkreta iakttagelser om sin livsstil och biologi. Vid ett tillfälle trodde forskare faktiskt att de var äggläggande kloakdjuren som näbbdjuret, och folk föreslog att Pungmullvadar kan vara en form av felande länken i Australiens utveckling. Ytterligare en studie visade att de var i själva verket pungdjur, trots att de verkade vara de sista resterna av en tidigare större order inom pungdjur.

Pungdjur mol är en intressant exempel på vad som kallas konvergent evolution. De liknar mol finns i andra delar av världen, vilket tyder på att den roll som en grävande insektsätare är en universell nisch, och i den unika miljön i Australien, utvecklades de till att fylla denna nisch. Tyvärr, på grund av livsmiljöer utfiskning och predation är Pungmullvadar vara en utrotningshotad art. Forskarna hoppas att lära sig mer om dessa fascinerande djur så att de kan bevara dem för framtida generationer att fundera över och njut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.