Vad är en Ocean Trench?

Ett hav dike är en geologisk struktur som sker seimsisk längs gränsen till en tektoniska plattan. Specifikt djuphavsgravarna form längs subduktion områden, i områden där en skylt är att sugas under en annan. Den största av dessa diken finns i Stilla havet, där många aktiva subduktion områden har identifierats, men mindre diken kan också ses i de indiska och Atlanten. Kan man överväga en ocean dike en slags Undersea dalen.

Oceanic skyttegravar, som djuphavsgravarna ibland kallas, är djupa försänkningar i jordskorpan, och de utgör den djupaste delen av havet. Tänka på hur djuphavsgravarna form, kan det hjälpa att ha ett visuellt stöd, tänka sig att skjuta en hand under andra och tänk över diket som ligger i det område där det händer möts. Detta miniatyr skyttegrav är identisk med skyttegravarna som bildades i subduktion zoner. Nya material som kastats i ständigt genereras på Oceanic åsar, där botten hela tiden sprider sig med färsk infusioner av rock från under jordskorpan. Den djupaste havet dike är Marianergraven i västra Stilla havet Ocean. Många andra diken kors och tvärs i Stilla havet, och verkar längs kanten av Sydamerika. I vissa fall har djuphavsgravarna blivit fyllda med sediment, då de inte är lätt identifierbara som diken, men utredning med radar och andra bildframställning kan avslöja den underliggande strukturen i diket.

Typiskt, ocean diken är nära till områden med vulkanisk aktivitet, eftersom vulkaner är mycket vanliga i subduktion zoner. Den otroliga djup djuphavsgravarna kan också skapa en unik livsmiljö som hyser ovanliga ocean djur som föredrar djupt vatten, utanför Chiles kust, till exempel, är fisket ganska bra, tack vare ett stort hav dike som finns i detta område. Djupet av ett hav diket utgör en del mycket intressanta utmaningar för marina djur, som gruvor är extremt mörkt och mycket kallt, och trycket av överliggande havsvatten är intensiv. Organismer som är anpassade till denna miljö har några ganska märkliga drag.

Att undersöka och kartlägga djuphavsgravarna har ställt några utmaningar för människor. Människor inte klarar av den mörka, kalla, högtrycks-miljön i diken, och huvuddelen av undersökningstillstånd har utförts med utrustning för bildåtergivning och robotteknik. Människor har nedstigit i Marianergraven i specialutrustad ubåtar, men de har inte stannat länge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.