Vad är en Lazarus Taxon?

En Lazarus taxon är ett djur eller en växt som försvinner från fossila fynd, förmodligen för att det är utdöd, och sedan dyker upp igen. I vissa fall, som ett djur tros vara helt utrotad kan vara brokig och beskrivas levande, ibland miljontals år efter den sista fossila bevis av arterna har försvunnit. Detta illustrerar den bristande tillförlitligheten av fossila fynd, en speciell uppsättning omständigheter måste enas om en fossil till form, vilket gör fossilization extremt sällsynt.

Denna term refererar till Nya testamentet berättelse där Jesus höjer Lasarus från de döda . För att kunna identifieras som ett Lazarus grupp, måste de fossila fynd har avsevärda, vilket tyder på att djuret tycktes försjunka i utrotning av någon anledning innan återkommer. Några exempel på Lazarus taxa tros vara utdöd som visade upp levande inkludera Takahe i Nya Zeeland, Ivory-billed hackspett, Mount Diablo bovete, och kvastfeningar. I de flesta fall, när en Lazarus grupp är upptäckts vid liv efter att tidigare trott utdöd, kan det vara i en kritisk ställning. Individerna av arten överlever vanligen för att de hittade ett isolerat område, såsom avlägsen dal där Takahe hittades, och genpool vara mycket liten. Om djurets livsmiljö är störd, kan det visa sig bli permanent slutet av arten. När en Lazarus grupp finns livs levande, är det ofta upphov till stor uppståndelse bland forskare. Lazarus taxa är biologiskt intressant, eftersom de få folk att spekulera om vad som hände med djur eller en växt och varför, och eftersom de kan avslöja ledtrådar om tidigare epoker av liv på jorden. Många tycker också att det åter uppstår av arter utdöda trodde att bara vara spännande, liksom de borde, förekomsten av Lasarus taxa visar att jorden alltid har ett par överraskningar.

En närliggande begrepp är Elvis taxon, eller Elvis arter. En Elvis arter är en look-alike, beror på konvergent evolution, har man utvecklat ett liknande utseende och livsstil till en utdöd art. Som regel är Elvis taxa inte biologiskt relaterade till deras utdöda motsvarigheter. Ibland kan en Elvis taxon vara felidentifierad som Lazarus grupp, tills forskningen avslöjar sanningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.