Vad är en Boreray får?

Boreray Sheep är en mycket sällsynt får som har sitt ursprung i St Kilda skärgård Skottland. Detta får rasen anses vara en av de mest hotade raser i Storbritannien, med mindre än 300 får överleva idag. Naturvårdare i sällsynta husdjursraser har etablerat flera besättningar på det brittiska fastlandet, med målet att stödja rasen så att den inte försvinner helt. De får var fostrade i huvudsak helt av en slump, vilket motsvarar en korsning mellan flera fårraser som togs upp på ön Boreray i StKilda grupp. By the 19th century, hade Boreray Får fram som en särskild ras, och som ras mycket väl lämpad till ön miljön. När öns invånare evakuerades år 1930 på grund av ökade svårigheter, lämnades många får bakom, och som ett resultat mycket av levande Boreray fårbeståndet faktiskt finns i en förvildade tillstånd på öarna.

Boreray fåren särskilt små, med flera egenskaper som gör dem mer lika primitiv får än moderna raser. Deras päls är krämig vit till brun, och fåren har ingen ull på sina ansikten och underben. Stället ett lager tät brunt till svart hår är närvarande, vilket förklarar den alternativa namn Hebridean Blackface och Boreray Blackface som ibland används för att beskriva detta får rasen. Ullen av Boreray Sheep är också mycket grov, är mest lämpade för mattor, snarare än kläder. Både hanar och honor har horn, med män som har spiral horn som kan bli ganska stora. Dessa horn används ibland i traditionella hantverk såsom tillverkning av Shepherd's skurkar. Fåren har också kort svans, vilket är något ovanligt, och de ömsar Fleecetröjor årligen, vilket innebär att de inte behöver vara klippt för ullens skull. Med tanke på att många av fåren är vilda, är detta definitivt en fördel.

Även om Boreray Sheep är inte precis en önskvärd kommersiell fårrasen, de är en intressant del av skotsk historia, och detta är det främsta skälet till att folk skulle vilja se rasen bevaras. Fåren är också mycket härdiga, eftersom de skulle behöva för att överleva i den hårda miljön i sitt hemland öar. Potentiellt kan Boreray Får korsas med mer önskvärt raser att väcka hardy egenskaper till matchen, som genererar en fårrasen som kan frodas i hårda klimat och miljöer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.